Nyhet

Ultima-festivalen offentliggjør deler av programmet

Metallmusikkens gudmor tar turen til Oslo for å spille med KORK.

Ultima-festivalen er Norges kanskje viktigste samtidsfestival, og arrangeres over en drøy uke i Oslo. Festivalen tar i bruk flotte konsertsteder som Oslo Konserthus og ikke minst Operaen. På Ultima får man oppleve ny og spennende musikk som kanskje går under radaren hos de fleste, samtidig som de tradisjonelt sett har vært flink til å booke band og artister med en viss mainstream-appell.

I tidligere år har blant andre Maja Ratkje, SunnO)))-samarbeider Oren Ambarchi, KILLL-bakmann Are Mokkelbost, Jenny Hval og den legendariske DJ-en Tony Wilson vært med i programmet.

I dag slapp Ultima-festivalen noen smakebiter på programmet, og som vanlig har konsertpublikummet i Oslo mye spennende i vente. Programmet forventes å være ferdigstilt til den 15. juni.


Øverst på plakaten står den amerikanske vokalisten og multiinstrumentalisten Diamanda Galás (bildet). Gjennom sitt teatralske, mørke og ofte skremmende avantgardistiske uttrykk, har Galás siden utgivelsen av sitt første album – «The Litanies of Satan» fra 1982 – vært toneangivende, særlig for metallsjangeren. Blant hennes største fans finner man blant annet medlemmer av Mayhem, som har uttrykt at hennes musikk var en viktig inspirasjonskilde i bandet tidligste år. Nåværende Mayhem-vokalist, Attila Csihar, har varmet opp for Galás ved en rekke anledninger med sideprosjektet Void Ov Voices. Galás vil opptre på Ultima akkompagnert av Kringkastingsorkesteret i Universitetets aula, omgitt av Munch-kunst. Hun er også involvert innen filmens verden, så hennes seneste film, «Schrei 27» vil bli vist på Cinemateket under festivalen.

Det før nevnte ekstremmetallelektronikabandet KILLL legger inn årene etter ti år, og inviterer til gravøl og epileptiske tilstander på Jaeger. KILLL inkluderer medlemmer fra band som blant annet Montée, Jaga Jazzist og nå hedengangne JR Ewing. Det loves altså spektakulært lysshow, og som bonusinformasjon kan man jo legge til at Jaeger har ett av klubb-Norges beste lydanlegg.

Ultima arrangeres fra 6. til 15. september i Oslo.


ANNONCE