Nyhet

GAFFA minnes Adam Yauch (1964-2012)

Beastie Boys' hese alibi døde i går.

Helgen ble innledet med den triste nyheten om at Adam Yauch – en av Beastie Boys' grunnleggere – var død. Yauch ble i 2009 diagnostisert med kreft i ørespyttkjertelen. Han ble 47 år gammel.

Yauch vokste opp i et middelklassehjem på Brooklyn, som eneste barn av et jødisk-katolsk par. I de tidlige tenårene lærte han seg å spille bassgitar på eget initiativ. Etter å ha sett Black Flag spille i New York, dannet han bandet Beastie Bys i 1978, sammen med vennene John Berry, Kate Schellenbach og Michael Diamond. Bandet spilte sin flrste konsert på Yauchs syttenårsdag i 1981, og i den påfølgende tiden varmet de opp for hardcorebautaer som Bad Brains, Reagan Youth, Dead Kennedys og The Misfits. Senere skulle Beastie Boys bli en trio, besående av Yauch, Diamond og Adam Horowitz. I denne utgaven av bandet, ble Yauch kjent under kallenavnet «MCA».

Bandet musikalske ambisjoner rettet seg etter hvert mot hiphop. Da bandet bestemte seg for å ta steget helt ut og få med en DJ i bandet, ble deres første on-stage platesnurrer ingen ringere enn Rick Rubin, som i ettertiden noke r mest kjent som produsent, både for hiphop-selskaper som Def Jam, men også for nær sagt alt annet, fra Johnny Cash til Red Hot Chili Peppers. Bandet fortsatte å nære opp under undergrunnsimaget ved å varme opp for band som Public Image Ltd – eks-Sex Pistols-vokalist John Lydons band – så vel som Madonna. Det første tegnet på at de ble akspetert i hiphop-miljøet, kom da de turnerte sammen med blant andre Run DMC og LL Cool J.Likevel fortsatte bandet å blande hiphop med hardcore, punk rock og funk. Sistnevnte sjanger gjorde seg gjeldende på kompilasjonen «The In Sound from Way Out!», hvr bandet samlet en rekke funklåter spilt av bandmedlemmene selv. Yauch trakterte både elektrisk bass og kontrabass, mens Adam Horowitz spilte gitar og Mike Diamond satt bak slagverket. 


I 1986 slapp bandet sitt første album, «Licensed To Ill», som ble en av 1980-tallets mestselgende hiphop-album, med blant annet «(You gotta) Fight for your right to party», «Paul Revere» og «Brass Monkey» på låtlista.

Senere leverte bandet sterke album som eksempelvis «Paul's Boutique» (som er en av 1980-tallets aller største klassikere, men som dessverre er sørgelig undervurdert), «Check your head» (1992) og «Ill Communication» (1994) og «Hello Nasty» (1998).

Yauch konverterte etter hvert til buddhisme, noe som skinner gjennom i låter som «Bodhisattva Vow», hvor bandet benyttet seg av samples av tibetansk strupesang. Yauch engasjerte seg sterk i den tibetanske frihetskampen, og arrangerte også Tibetan Freedom Concert, som var en serie musikkfestivaler arrangert mellom 1996 og 2001, for å vise støtte til Tibets uavhengighetskamp mot Kina. Yauch giftet seg senere med amerikansk-tibetiske Denchen Wangdu, og sammen fikk de datteren Tenzin Losel i 1998.


Da Yauch fikk kreftdiagnosen i 2009, satte det en stopper for hans deltagelse i livesammenhenger. Utgivelsen av bandets siste album, «Hot Sauce Committee Part Two» ble også utsatt, som følge av Yauchs helsesituasjon. Før utgivelsen av deres siste album, hadde Beastie Boys solgt over 40 millioner plater på verdensbasis.

Med Adam Yauchs død, har hiphop-verdenen mistet en av sine mest utforskende og skapertrengte bidragsytere.

Hør Yauchs beste øyeblikk med Beastie Boys her.


ANNONCE