Nyhet

Dead Can Dance på vei med album

I august kommer den australsk-britiske duoens første plate på 16 år.

Dead Can Dance har offentliggjort at de den 9. august utgir sitt første album på 16 år. Albumet får i følge gruppens mannlige halvdel, Brendan Perry – i en forumkommentar på hans hjemmeside – tittelen «Anastasis». Ordet er gresk, og har forbindelse med fenomenet gjenfødsel.

Duoen Dead Can Dance, bestående av den australske sangerinnen Lisa Gerrard og den engelsk-irske sangeren Brendan Perry, var et stort navn innenfor det alternative musikkmiljøet på 1980- og 1990-tallet. De begynte som et post-punkband, men utviklet uttrykket hurtig mot en original blanding av post-punk, klassisk musikk og verdensmusikk, kjennetegnet av Lisa Gerrards vidtspennende, dramatiske stemme – ofte syngende på et hjemmesnekret språk – og Perrys mer tradisjonelle, engelskspråklige vokal.

Duoen albumdebuterte i 1984 med en selvtitulert utgivelse. De har utgitt totalt syv studioalbum, senest «Spiritchaser» fra 1996, innen de gikk hver til sitt i 1998. De ble derimot gjendannet i 2005 for en turné, før de til slutt fant sammen igjen i fjor. I 1995 utga Lisa Gerrard sitt første soloalbum, og i 1999 slapp Perry sitt soloalbum «The Eye of The Hunter». Gerrard er dessuten en anerkjent filmmusikk-komponist, blant annet ble hennes samarbeid med Hans Zimmer på filmmusikken til «Gladiator» belønnet med en Golde Globe i 2000.


Bandet utga alle sine album på det engelske indie-selskapet 4AD, som på 1980-tallet utga platene til band som Cocteau Twins, The Pixies og Throwing Muses. I dag har plateselskapet navn som Bon Iver, The National, Efterklang, Scott Walker og Grouper i stallen. Om 4AD også utgir det nye albumet til Dead Can Dance er ennå uvisst, men selskapet har ennå ikke omtalt utgivelsen på sine hjemmesider.

Dead Can Dance har mange fans, også blant musikere. En av de mer kuriøse tilhengerne av bandet, er nok vår alles egen Varg Vikernes, som ofte finner tid i intervjuer til å uttrykke sin begeistring for bandets materiale. Inspirasjonen fra bandet kan med enkelhet høres på albumer som «Dauði Baldrs» (1997) og «Hliðskjálf» (1999), som ble spilt inn i fengselet, og som utelukkende ble til ved hjelp av synthesizere.

Bandet har annonsert en europaturné i september og oktober, en turné som dessverre ikke inkluderer datoer i verken Norge eller det øvrige Skandinavia. Billettene går unna, ser det ut som, og mange av konsertene er utsolgt. Den nærmeste konserten for oss nordmenn – som det fortsatt er ledige billetter til – avholdes i Praha den tiende oktober.


Se Dead Can Dance spille «The Ubiquitous Mr. Lovegrove» i Haag i 2005:

ANNONCE