Nyhet

Vi minnes Amy Winehouse

I dag er det ett år siden sangerinnen døde i sitt hjem i London, som følge av alkoholforgiftning.

23. juli 2011 meldte sangerinnen Amy Winehouse seg på lista til en noe morbid og tragisk klubb: «Club 27», kalles den, rekken av rock- og popstjerner som døde i en alder av nettopp 27 år. Blant de andre medlemmene av denne fiktive, men høyst omdiskuterte klubben, finner man navn som Jimi Hendrix, Jim Morrison, Kurt Cobain, Janis Joplin og Brian Jones. Natten etter terrorangrepene på Oslo og Utøya i fjor sommer, sa Amy Winehouse takk for seg.

Siden den gang har de driftige sjelene bak Winehouse sitt bo gitt ut det posthume albumet «Lioness: Hidden Treasures», og nylig kunne hennes etterlatte far, Mitch Winehouse, love at det er mer materiale på vei fra arkivene.

– Jeg er sikker på at vi får utgitt et album til, hvis ikke to. Der finnes massevis av covernumre, hauger av dem. Problemet ligger i det at vi ikke vil snyte noen. Når hennes fans betyr så mye for oss, vil vi ikke gi ut noe halvdårlig, sa hennes far i et intervju med BBC6 Music. GAFFAs anmelder Michael José Gonzalez pekte på at det muligens befant seg tvilsomme motiver bak «Lioness»-utgivelsen – som kom i julestria – men at det også befant seg en rekke gode låter på plata.


Det finnes absolutt gode låter på «Lioness: Hidden Treasures», og det er spesielt å få lov til å nyte Amys store stemme igjen på disse uutgitte låtene, hvis kvalitet tilsier at man saktens kan forsvare deres utgivelse – selv om plata utgis like før julehandelen for alvor settes i gang. Den søte soulmusikken skyller vekk den lett bitre smaken av gravrøveri, og skulle det være flere godbiter av samme kvalitet i vente, skal ikke undertegnede være den som skal være negativ – heller ikke hvis den utgis i dypt kommersielt øyemed, skrev Gonzalez, som ga utgivelsen fire stjerner.

Mitch Winehouse står også bak en aktuell biografi om datteren, med den passende tittelen «Amy, My Daughter». I et nytt intervju med BBC, forteller den sørgende faren om det emosjonelt tunge redigeringsarbeidet i forkant av biografien.

– Da jeg skulle lese gjennom biografien i forbindelse med korrekturlesingen, opplevde jeg det jeg velger å kalle et «minisammenbrudd», fortalte Mitch Winehouse.


I intervjuet la han derimot vekt på at Winehouses musikalske magi lever videre, blant annet gjennom fondet som hennes etterlatte har stiftet i sangerinnens navn.

– Dette er positivitetens kraft. Man kan bare se på hva vi har oppnådd bare i løpet av de snaue ni månedene som har gått siden vi stiftet fondet. Amy har viftet med tryllestaven sin i himmelen og fått ting til å løse seg, fortalte Mitch Winehouse.

Det har dessuten vært fremlagt planer om å «gjenopplive» Winehouse som hologram, som tilfellet har vært med den avdøde rapperen Tupac Shakur, som opptrådde på årets Coachella i USA.


ANNONCE