Nyhet

Manu Chao til Mela

Verdensmusikkfestivalen Mela, som arrangeres på Rådhusplassen i Oslo fra 23. til 26. august i år, har sikret seg et stort trekkplaster i franske Manu Chao. Calypso-stjernen Harry Belafonte kommer også – riktignok uten å spille konsert.

Det er i år elleve år siden Melafestivalen ble arrangert for første gang. I løpet av sine tre dager, trekker festivalen – som fikk knutepunktstatus i 2008 – i gjennomsnitt 300.000 publikummere hvert år. I år uttaler ledelsen at de kan skilte med det sterkeste programmet festivalen har hatt noen sinne.

På toppen av programmet står den sangeren Manu Chao. Franskmannen har solgt over ti millioner album på verdensbasis, med sin blanding av både punk, reggae, karibisk og nordafrikanske musikk. Når han i tillegg synger på både fransk, spansk, engelsk, portugisisk, italiensk og arabisk – for å bare nevne noen av språkene franskmannen tar for seg i sine låter – er det ganske opplagt at musikken hans favner bredt. Han oppnådde internasjonal suksess med platene «Clandestino» (1998) og «Próxima Estación: Esperanza» (2001), som blant annet inneholdt hitene «Bongo Bong» og «Me Gustas Tu».

Tidligere i måneden spilte Manu Chao på Trænafestivalen for andre gang.


Det er ikke bare Manu Chao som gjester Melafestivalen i år. Fra Algerie kommer sangeren Cheb Khaled, som regnes som en av landets fremste raï-sangeren. Nei, raï har ingenting med trønderrock å gjøre, men har sin opprinnelse i 1930-tallets Algerie. Sjanger blander både sekulære og religiøse tekster med vestlige melodier og instrumentering, noe som skulle være med på å gjøre muslimske verdier populære blant opprinnelseslandets ungdom. Nå minner raï-musikken mer om disco eller soul.

Fra India kommer Adnan Sami, som i tillegg til å være en av Bollywoods største og mest avholdte stjerner, også er klassisk pianist. Den engelskfødte artisten har gjort seg bemerket både med sin egen solokarriere og med en karriere som komponist av filmmusikk, noe som har gjort ham til veletablert navn innenfor den indiske musikkverdenen.

Fredag 24. august kommer den amerikanske calypso-stjernen Harry Belafonte til Klingenberg kino for å snakke om den selvbiografiske filmen «Sing Your Song», som ble utgitt i fjor. Med albumet «Calypso» fra 1956, ble Belafonte den første artisten som solgte over en million album, noe som gjør ham til intet annen enn en legende. Dette arrangementet er gratis, og mer informasjon kan innhentes på hjemmesiden til Melafestivalen.


 

ANNONCE