Nyhet

Frank Zappa slippes på WiMP

Den amerikanske komponisten, gitaristen og bandlederen har lenge glimret med sitt fravær på musikkstrømmingstjenester, men snart blir tolv av hans tidligste album gjort tilgjengelige via WiMP.

Disse tolv utgivelsene innbefatter samtlige album fra debututgivelsen «Freak Out!» (1966) til og med «Just Another Band From L. A.» (1972). Utfører man litt kjapp hoderegning, finner man ut at Zappa årlig i snitt ga ut to album i denne perioden.

«Aldri stol på en person med komplett Frank Zappa-samling», lyder et berømt ordtak. Grunnen til at man kanskje bør nære en viss mistro til Frank Zappa-komplettister, er nettopp den ufattelige mengden musikk i Zappas katalog – og tiden det må ta å samle alt dette, med dertil hørende nerding.  Da Frank Zappa døde i 1993, hadde han rukket å slippe ufattelige 62 album under eget navn eller sammen med The Mothers of Invention. Etter hans død har hans familie frigjort ytterligere 29 album, bestående av diverse opptak og innspillinger.

Zappa var kjent for sin kjærlighet til teknologiske nyvinninger, noe som ikke bare hadde positive fortegn – blant annet ble det doo-wop-inspirerte konseptalbumet «Cruising with Ruben & The Jets» (1968), som ble remastret en eller annen gang i løpet av 1980-tallet. Som del i denne prosessen, gjorde Zappa nye overdubbinger på plata ved hjelp av instrumentet Synclavier, som var en tidlig, digital synthesizer. Instrumentet var en het potet den gang, men fremstår nokså grell i dag. Vil man høre originalmiksen av plata, må man sjekke ut kompilasjonen «Greasy Love Songs», som ble utgitt så sent som i 2009.


De tolv første albumene i amerikanerens låtkatalog slippes digitalt – utrolig nok for aller første gang – mandag 30. juli. WiMP nøyer seg ikke med disse albumene, derimot, og vil hver måned fremover slippe nye Zappa-album. Om de har planer om å slippe alle hans utrolige 91 utgivelser vites ikke, men det er i alle fall klart at den resterende biten av 2012 står i Frank Zappas tegn – i alle fall på WiMP.

ANNONCE