Nyhet

Earl Sweatshirt avslører albumdetaljer

Odd Future-medlemmet slipper sitt andre album som soloartist på sin egen label og offentliggjør samtidig videoen til låten «Chum».

Det Los Angeles-baserte hiphop-kollektivet Odd Future Wolf Gang Kill The All (OFWGKTA) er kjent for sin utagerende liveshow og enorme produktivitet, men sånn må det nesten bli når mange av medlemmene i kollektivet er i tenårene. Gjengens kanskje mest profilerte medlem og uuttalte leder er Tyler, The Creator, som ved siden av sitt kollektivistiske virke også har gitt ut to soloalbum, «Bastard» (2009) og «Goblin» (2011).

En av bandens yngste medlemmer er atten år gamle Thebe Neruda Nkogsitsile, som er bedre kjent under kunstnernavnet Earl Sweatshirt. I 2010 slapp han sitt debutalbum som soloartist, som fikk navnet «Earl». På plata viste unggutten lovende tendenser både som rapper og tekstforfatter, men kort tid etter utgivelsen ble han sendt til stillehavsøyen Samoa av sin mor, etter sigende fordi han til stadighet havnet i bråk.

Sammen med resten av Odd Future, opptrådde Earl Sweatshirt på årets Øya-festival, og det var et velopplagt og blidt kollektiv som underholdt i sommersola.


– Med kollektivtanken, kommer også fordelen av at man har et utall av låter å velge i, både samarbeidslåter og soloutspill – selv om arbeidslaget har enkeltmedlemmer som har utmerket seg med sine album. Fremførelsen var like helhjertet på Mike Gs «Forest Green» som på allsanglåten «50» – det to likevel mest av da Tyler, The Creator fikk fisket opp en blå vikinghjelm av plast fra publikum og dro i gang med «Yonkers», det utvilsomt beste sporet på hans «Goblin»-album, men også det mest intense, mørke og på nippet til å være skremmende. Tyler, The Creator viste sitt indre mørke på denne låten, som han vanligvis gjør, blant annet ved å duke seg hardt på brystet for å vise hvordan han ville knivstikke singer-songwriteren Bruno Mars. Ellers var rapperen – som på mange måter er Odd Futures ansikt utad – overraskende blid, utadvendt og jovial. Han kommuniserte nærmest konstant med medlemmer av publikum, tok fatale frontflips, gjorde forsøk på å stagedive, lovet med tro og ære på å høre på mikstapes og erklærte sin ukritiske og uironiske kjærlighet til både publikum, Oslo og Norge, skrev GAFFAs anmelder, og fortsatte:

– Det så ut som gjengen koste seg på scenen i går, og det farget naturligvis av på både konsertopplevelsen og publikum – og på Tyler, The Creator, som glemte teksten til den siste låten, og bare ga seg hen til å le. Man skal ha være en ganske surmaga hip hop-purist om man ikke klarte å sette pris på Odd Futures overskuddspregede forestilling i går kveld – for det var en forestilling, et sirkus, mer enn en konsert, skrev vår anmelder, og ga konserten fem stjerner.

Nå er Earl Sweatshirt kommet tilbake fra sitt tropiske opphold, og i begynnelsen av november slapp han låten «Chum», som etter sigende blir å finne på hans andre soloalbum. Lite annet var å oppdrive om det kommende albumet, men i dag kunngjorde rapperen både navnet på det kommende albumet og videoen til «Chum».


Videoen viser Nkogsitsile svevende rundt i et relativt dystert og fargefattig bymiljø, og i låten tar han blant annet for seg forholdet til sin far, en sørafrikansk poet, som forlot ham og moren da Nkogsitsile var seks år gammel.

Hans kommende album har fått navnet «Doris», og skal etter planen slippes i løpet av 2013 – datoen er foreløpig uviss – via plateselskapet Tan Cressida, hans egen label.

Sjekk ut videoen til «Chum» under:


ANNONCE