Nyhet

ABBA-museet åpner til våren

Tidenes svenske musikkeksport slipper åpningsdato for museum.

I oktober i år røpet ABBA-imperator Björn Ulvaeus planene for et ABBA-museum i samarbeid med Swedish Music Hall of Fame i Djurgården i Stockholm. I dag meldes det at museet åpner virksomheten 7. mai 2013, og det legge straks ut forhåndssalg av billetter til de tre første åpne ukene, fra 7. til 31. mai. 

ABBA, det soleklart og utvilsomt største svenske bandet gjennom tidene, satt nylig nye rekorder med salget av sin «ABBA Gold»-samler, som per dags dato er den mestselgende CD-en i England noensinne. Over femti millioner billetter har blitt solgt til «Mamma Mia!»-musikalen, og filmversjonen med Meryl Streep og Pierce Brosnan har blitt tidenes mest suksessfulle musikalfilm. I England solgte DVD-utgivelsen 1.7 millioner eksemplarer første dagen den var i salg. Så godt har det faktisk gått for ABBA, at de i 2000 takket nei til et tilbud om en millard dollar for å dra på en turné bestående av hundre konserter. Hadde de delt de eventuelle inntektene likt mellom de fire medlemmene er det altså snakk om to og en halv million dollar, eller rett i overkant av fjorten millioner norske kroner per medlem per konsert. 

Presseskrivet går ikke altfor dypt til verks i å røpe hva som faktisk skal vises i museet, men det snakkes om utstillinger som baker inn ABBAs samlede verker i en kontemporær, musikalsk og interaktiv opplevelse. Billettene til ABBA-utstillingen vil også være gjeldende for resten av bygget, som skal huse de permanente utstillingene «The History of Swedish Music» og «Hall of Fame». Nøyaktig hva som kan ses i disse utstillingene er heller ikke så lett å komme til bunns i i skrivende stund, men vi krysser både fingre, tær, trommestikker og spisepinner for Herreys-skotøy, falske ID-kort brukt av Johnny Bode og Eddie Meduzas samlede kassettutgivelser.

Billetter til de tre første ukene på museet får du kjøpt fra førstkommende torsdag, altså den 13., hos den svenske jernbanen. Det vil koste deg 195 svenske kroner (ca. 165 norske) for voksenbillett og 50 svenske (ca. 42 norske) for billetter til barn under åtte år.

ANNONCE