Intervju

INTERVJU: AKTIV DÖDSHJELP

Norges farligste band inviterte GAFFAs journalist på en pils-vennlig øving i et blodharry Carl Berner-basert øvingslokale med helt ok lyd.

Aktiv Dödshjelp fikk sin spede start blant kompisene Jakob Schøyen Andersen (trommer), Stephan Lyngved (bass), Mattis Mandt (vokal) og Anders Bergh (gitar) på Elvebakken videregående i Oslo i herrens år 2007. På den tiden spilte de utelukkende rockecovers på revyfester og levde ut guttedrømmen. Etter jevn respons over tid forstod tenåringene at det muligens var liv laga i hobbyen, og etter utallige runder gjennom generatorer og kreative mediestudent-hoder landet de navnet Aktiv Dödshjelp med mantraet “hvis du er klar for å avslutte livet, så drar du på en Aktiv-konsert". Rundt 2016/2017/2018 (litt usikre!) ble også Jørgen Lundstad Sparre-Enger med på gitar.

I mars slipper de omsider debut-albumet sitt. 13. April har de slippkonsert på Parkteateret. I forkant av all baluba på nyåret slapp de i dag singelen "N.F.B." (Norges Farligste Band).


LES OGSÅ: AKTIV DÖDSHJELP SÅ BAND-DØDEN I ØYNENE, MEN SVARTE MED DEBUTALBUM OG SIN STØRSTE HEADLINER-GIG NOENSINNE

"Her er det jo pønkstemning"

Jeg blir møtt av fem menn rundt 30 med rundt 30 åpna/uåpna pils liggende rundt i et halvtrangt øvingslokale fullt av forsterkere, mikrfonstativer, hyller og svette. Imøtekommende såkalt «guttastemning» setter tonen med en gang. Vi har blitt enige om at gutta skal starte med å spelle litt så fotograf Ole kan få tatt noen bra live-bilder og Get the fuck out. Det lukter gammel pils, skinn og helvete.


Gutta er farlige, men desto forsiktige. Oransje ørepropper penetrerer alle ti ørekanaler i bandet i forkant av hva de advarer blir noe "jævlig høyt". De føler presset av at vi står og stirrer på dem imens de stemmer for fjerde gang. Jeg var ti min forsinka og stressa, så jeg pissa i et hjørne utenfor lokalet. Jeg merker et lite tissemerke på buksa. "Det går bra", tenker jeg. "Her er det jo pønkstemning". Trommis Jakob har på seg Boston wifebeater. Et band der den originale vokalisten utsatte seg selv for temmelig aktiv dødshjelp i 2007. "Tematisk", påpeker jeg. Gutta er nøye med å ømfintlig justere knottene på mixebordet i frykt for dårlig lyd på bildene. Jeg sier at vi må komme i gang: jeg skal se Frode Alnæs spille julekonsert i domkirken.

Fordi alle gutta har snakket i munnen på hverandre, avslutter hverandres setninger og har relativt like stemmer på opptaket til transkribering - har jeg valgt å ikke prøve å spesifere hvem som svarer på hva. Gjerne forestill deg en vennlig femhodet skapning som svarer spørsmålene med en blanding av alle fem sine stemmer.

Foto: Ole Onstad
Foto: Ole Onstad


Hvordan forholder dere dere til at Jakob Schøyen blir en uunngåelig schjendis-posterboy for bandet?

"Jakob prøver å legge skjul på detMen, vi forsøker kollektivt å innstille oss på å bli kjente nok til at Mattis (vokalist, gitarist) skal bli bandet posterboy-shjendis. Det ultimate målet er å bli så kjente at Mattis blir invitert til å delta på 16 ukers helvete."

Jeg ble bevisst på dere gjennom "Voi and Destroy" i likhet med mange andre. Jeg er en stolt voier og liker å voie til nettopp "Voi and Destroy" for å føle meg empowered. Jeg føler at Voi har et ufortjent dårlig rykte. Det er miljøbevisst, svært praktisk i Oslo sentrum - og trenger egentlig ikke å være til bry: Man må bare holde seg i sykkelfeltet. "Voi and destroy er ment å være empowering! Vi er absolutt pro voi. Det er bare dette med at Voi er litt som vitser: Det er lov å ende hvor du vil - Det er måten du gjør det på som er viktig."


Her er det to minutters krangling på kryss og tvers om hvem som har stjålet hvem sin øl før vi kommer i gang igjen.

Foto: Ole Onstad
Foto: Ole Onstad

Sånn ellers. Med tanke på navnet på bandet deres. Har dere sett filmen / lest boken Et Halvt År av Jojo Moys? Hovedpersonen er en millionær som er livsnyter og ekstremsport-entusiast helt til han havner i en ulykke hvor han blir lam fra halsen og ned. Han finner sann kjærlighet med den quirky hjelpepleieren sin, men bestemmer seg mot slutten av historien å stikke til Sveits for å ta livet sitt medisinsk. Altså, han benytter seg av Aktiv Dödshjelp. 


"- Slapp å lese den! Hehe. Nei, vi brukte vel egentlig navnet bare fordi en av oss kom på det - også fant vi ut at ingen andre het det. Det har oppigjennom vært en del folk som har trodd at vi har et aktivistisk buskap liggende bak navnet, og vi har  irritert på oss en og to kristne. Tanken er jo at å dra på konsert med oss er litt som aktiv dødshjelp. Du kan like greit dra til Sveits liksom. Vent.. Snakka ikke vi om å ha sveitserkniv som logo på et tidspunkt a? Vi burde ha en backdrop som er det sveitsiske flagget! Det er helt genialt!"

Dere går jo inn i en rekke med navn som blant annet Daufødt eller Hudkreft. Hudkreft blir vel ikke spurt om de har hudkreft og daufødt blir jo ikke spurt om de er.. daufødt?

"- Det er to veier. Det er Kvelertak eller Honningbarna-veien. Blomst er liksom i samme "snille bandnavn"-liga som Honningbarna imens band som oss, Hudkreft, Daufødt og ikke minst, Brutal Kuk, er på motsatt side av spekteret med "slemme bandnavn". Vi er i godt selskap med de slemme."  


Sånn til slutt hvilken norsk artist vil dere gjøre collab med, hvis noen?

"Dagny. Hun er høy."

Foto: Ole Onstad
Foto: Ole Onstad


 HØR DEN NESTEN SYV MINUTTER LANGE NYE LÅTEN TIL GUTTA UNDER!!!:

ANNONCE