Artikkel

Musikkhistoriens fem beste one hit wonders

GAFFA.no – alt om musikk!

Enkelte artister eksploderer på musikkscenen med en gigantisk hit før de forsvinner like raskt igjen. One hit wonders er betegnelsen på de artistene som gjør et enormt inntrykk med én låt, men som aldri klarer å nå de samme høydene igjen. De skal imidlertid ha ros for det korte, men likevel livslange inntrykket de gjør på oss lyttere. GAFFAs Jim leverer her en liste over det han anser som verdens fem beste musikalske one night stands.

6. Sinéad O'Connor - Nothing Compares 2 U

Prince så på sangen som bare fyll for sitt sideprosjekt The Family, men fem år senere fant den veien hjem med Sinéad O'Connors nybarberte hodeskalle i høyrotasjon på MTV. Musikkvideoen er strålende strippet ned til et nærbilde av ansiktet hennes mens hun synger ut følelsene sine om en tapt kjærlighet. Det ender med tårene som begynner å renne nedover kinnene hennes mens hun skriker ut smerten. 


5. The Buggles - Video Killed The Radiostar

Da MTV skulle lanseres for 40 år siden var det gitt hvilken musikkvideo som skulle bli den første som ble spilt på TV-kanalen, som på den tiden spilte musikkvideoer døgnet rundt. Det var The Buggles’ hitsingel om videoen som tok livet av radiostjernene, og snart ville alle plateselskaper investere i å formidle mer enn bare musikk fra artistene sine. Image, klær og utseende ville nå blitt like viktig, på godt og vondt.


4. The Knack - My Sharona

Da Nirvana ble spurt om hvorvidt tekstene var viktige, svarte frontmann Kurt Cobain at musikken alltid kommer først.


- Du vet «My Sharona»? Hva faen er «My Sharona»?!, fulgte trommeslager Dave Grohl opp med for å vise at ingen bryr seg om tekstene så lenge musikken svinger.

- Ja, men den forandret livet mitt!, fortsatte bassist Krist Novoselic.

Selv om Nirvana i intervjusammenheng alltid bør tas med en komisk klype salt oppsummerer medlemmene det ganske bra. The Knacks hitsingel svinger som bare det og noe annet trenger du ikke bry deg om!


3. Nena - 99 Luftballons / 99 Red Balloons

Enten du foretrekker den tyske originalen eller den engelske oversettelsen, griper den nedstrippede introen tak i deg med en gang, før en funky basslinje plutselig tar overhånd. Så eskalerer refrenget til en euforisk punk-poplåt som kulminerer i synth-loops og det er som å bli overveldet av ulike sjangere. Nena fløy høyt i to somre på to språk, men så var hun som blåst bort igjen!
1. Soft Cell - Tainted Love

Det tar kun ett sekund før hitsingelen har fanget deg på dansegulvet og aldri slipper taket. Synthpop-tolkningen av Gloria Jones' original er utsøkt da den klarer å være både dyster og forførende på samme tid. Verken skrekkrockeren Marilyn Manson eller Rihanna kunne holde seg unna når de også covret og samplet den på 2000-tallet. Det beviser at dette er en låt som kanskje bare varte i drøyt to minutter før den sluttet, men som likevel vil ha en levetid som overlever oss alle!


ANNONCE