Artikkel

6(66) Turbonegro-låter å hedre Hank von Hell med

GAFFA.no - alt om musikk!

En av Norges største artistkarrierer gikk bort i en alder av bare 49 år. Selv om Hank von Hell hadde en karriere også etter Turbonegro er det nok mange – bortsett fra vår egen Jesper i hans lille nekrolog – som mener at høydepunktene utspilte seg i dødspunkbandet.

Her har vi valgt ut de seks beste låtene å minnes ikonet med.

6. Übermensch

Etter den tidligere sangeren Harald Fossberg forlot bandet på grunn av sykdom tok Hank von Hell over på studioalbum nummer to, som først bare ble sluppet i hundre eksemplarer. I dette dødspunkverket skapte han sitt første lille avtrykk i musikkhistorien. At det som er skivas beste spor, «Übermensch», følges opp av «I Will Never Die» kjennes kanskje i dag litt smått ukoselig, med linjer som «Swallow broken glass, TNT up my ass, steal a mobsters cash, smoke twenty tons of hash, I'll never die».

5. Do You Do You Dig Destruction?

Bandets siste album med Hank von Hell på vokal er også et av deres svakere. Istedet for rockemusikk som blåses rett i ansiktet kjentes det mer ut som de hadde festet fem dager på rad før de spilte det inn. Det store unntaket er «Do You Do You Dig Destruction?» med sin uventede latinofølelse i refrenget, og for å svare på tittelen var det jo nettopp mer ødeleggelse man ønsket seg.  

4. Turbonegro Must Be Destroyed

Selvdestruktiviteten i frontmannens lever var ingen hemmelighet og symboliseres også av skapningen på albumomslaget som spiser opp seg selv. Denne låten er å finne på comebackalbumet etter Hanks heroinmisbruk førte til at bandet midlertidig måtte kaste inn håndkleet. De kom dog tilbake sterkere enn noensinne og flørtet briljant med det mer pompøse for å svare på de store arenakonsertene som kom med bandets økende popularitet. Samtidig var grunnkonseptet og dødspunksoundet stadig intakt der det suste frem som et ustoppelig høyhastighetstog kledd i denim, på vei mot kjernen av rock 'n' roll. 

3. All My Friends Are Dead

På tross av alle legioner av jugendansamlinger verden over, synger Hank at alle hans venner er døde, hvilket ironisk nok ble deres mest populære låt. Det var nok også mye på grunn av vennskapet med Jackass-gjengen. Partydyrene vendte tilbake til et hardere lydlandskap med ettertenksomme linjer som "All my dreams were lies, nightmares in disguise". Rockestjernetilværelsen er nemlig ikke alltid så vakker som den kan virke fra begynnelsen av, når man har levd den i et tiår.

2. Get It On

Med tydligere spor av Ramones skaper den briljante gitaristen Euroboy her magi når call and response-sangen bygger opp til det euforiske refrenget. For et riff... For et driv...

1. I Got Erection

Hvilke menn kjenner seg ikke igjen i tekststrofene i bandets magnum opus? Hvem får ikke ereksjon hver gang de går ned gaten, tenker på blod eller setter fyr på et hus? Det er ingenting å skamme seg over – her får vi attpåtil en slags nasjonalsang for oss som kjenner oss igjen. 

LES OGSÅ: Han levde rockestjernemyten som ingen andre

ANNONCE