Albumanmeldelse

Upolitisk punk

Send Dudes - Aktiv Dödshjelp

Aktiv Dödshjelp

Send Dudes

/
UDGIVELSE 15.03.2024

Om du sliter med å forstå dialekt og politikk, er dette et godt alternativ til Honningbarna!

Aktiv Dødshjelp er ulovlig i Norge, men ikke i Sveits (hot tip til filantropene/skatteflyktningene). I Norge får vi nøye oss med bandet Aktiv Dödshjelp, som nylig har sluppet musikk. Hvor mye tjente de egentlig på å gjøre en No. 4 med "Voi And Destroyfor Widerøe? Er det riktig for punkrockere å selge ut til klodekokere? Det skal jeg ikke finne ut av her- men, jeg skal mene noe om debutalbumet: Send Dudes

Albumet åpner til tittelsporet som umiddelbart setter den ironiske og humoristiske tonen. Om det ikke er et budskap som går rett over hodet på meg? Er "Send Dudes" punkens Brokeback Mountain -låt, eventuelt? Uansett så setter'n på tonen for resten av albumet med uhøytidelighet og hardhet. “Vi er Norges farligste band!” bekrefter de skrikende. 

Neste låt ut er "Fest hos Eirik". De fleste kjenner noen som heter Eirik! Og sannsynligheten for at nettopp Eirik på et tidspunkt skal ha fest … den er jo ikke alt for liten! Dette er med andre ord en relaterbar låt! Og for et brutalt tempo de har!? denne må være noe å få med seg live.

Vinylpladen: Musik på vinyl

"Gi meg alt" får meg til å undre på om brenn. hadde hørtes like ut om de hadde gått på sentrumsskole og vært noen år eldre? Går det an å være for privilegert for å være punkere? Finnes ekte punkere en gang? Blitzhuset er jo passé og en blitzer er ikke lenger det en blitzer var, de er bare sykt fornøyde med kåken de forrige blitzerne skaffet dem, og nå driver de litt kafédrift. Er en blitzer en punker? Det har jeg ikke peiling på. Beklager avsporing. 

Tilbake til musikken: Kule riff klikker helt. Dette er flinke folk som spiller. Der jeg syntes noen tekstlinjer er enkle og uten en dypere mening, omfavner jeg heller naiviteten og at de ikke går rundt grøten. Knallbra med tre gitarer, alle band trenger det. 

Hadde "Evig penger" vært ute under innspillingen av Exit hadde den vært med i en scene som hadde inkludert Gustav Witzøe, kokain og noe mindre politisk korrekte innslag. Dette er den eneste rocken man kommer unna med å høre på på BI! Jeg tar meg selv i å lure på om Aktiv Dödshjelp er  et band som er tuftet på å kunne selge låtene sine til kommersielle aktører? Det er tross alt en rå låt til noen som driver med forbrukslån, Lotto eller annen bankvirksomhet, tenker nå jeg.

Vinylpladen: Musik på vinyl

Etter en sang om penger dukker uunngåelig tanken opp igjen.. Er dette priviligert punk? Det meste som lages av musikk i Norge må vi i grunn kunne omtale som "priviligert"? Selv Harald Tusberg jr var priviligert en gang i tida. Kanskje det er nettopp det at det synges/skrikes på beinhard vestkant-dialekt som er EKTE punk? Kontrært til det kontrære liksom? 

Låtene suser forbi som kule og tøffe racerbiler. "Nasj" må væ


re perfekt å lytte til på vei hjem fra nasj, i mens de flinke A-menneske jogger forbi eller lufter hundene sine tidlig på morgenkvisten. Du føler deg dritt, men du vet innerst inne at du er kulere enn folk som står opp så tidlig for å jogge; De må ha større problemer å løpe/jogge fra!

N.F.B. (Norges Farligste Band) er den hardeste låta på skiva. Jeg vil på konsert å høre dette live!! Lang låt er det også? Makter Tik-tok generasjonen å lytte til dette? Det burde de. De tre gitaristene i bandet lager igjen lag på lag med episk riff. 

"Dolce vita" er pasta-låten på plata. Der Undergrunn sa at vi kan "spise pasta min bror", uppa Aktiv den italienske hyllesten til både retten OG landet. Respekt. 

"Fakke med oss" handler enten om kokain eller bestekompisen din som du er dritings med. Det skimter et tematisk mørke i undergrunnen av denne super-hype låten. Hadde jeg vært fotballtrener hadde jeg spilt denne i pausen om vi lå under. Veldig fengende refreng. Kanskje den eneste sangen med litt dybde på albumet? Ikke at det er behov for det. 

Der andre synger om alvorlige eller triste temaer, synger aktiv dødshje


lp om mindre betente og hverdagslige temaer som kan angå de fleste. Det er punkrock, men uten politikk. Det er lettbeint og steinhardt. Tekstene kan faktisk ikke provosere noen andre enn de stakkars jævlene som skal jobbe helgevakt og liker å ha det kjedelig.

ANNONCE