Nyhet

MÅNEDENS ANBEFALING GAFFA NORDEN - JANUAR 2024

GAFFA DK, SE og NO velger månedlig ut hver sin "månedens anbefaling", så et skandinavisk publikum får muligheten til å oppdage spennende skandinavisk musikk på tvers av landegrenser.

GAFFA NO: YELLOWROOTS

yellowroots er et Oslobasert indieband med glimt i øyet. Musikken er gitardrevet og inneholder mye humor og letthet, samtidig som den til tider er lyrisk tung, dyster og mørk. Bandet har i lengre tid vært ekstremt påskrudd i studio, og har mestret å skape en uimotståelig totalpakke med sine sylskarpe observasjoner av mennesker, relasjoner og vår tid.

Bandet slapp sin første låt allerede i 2019. Siden har de jevnt og trutt tatt nye steg som band, og blitt stadig mer kompromissløse på veien. Debut-EP'en deres fra 2022, Oppskriften på et bedre liv er en 6-låters rockebanger som stadig skaffer dem mange nye fans. De har vært listet på Norske P3 flere ganger, og spiller på stadig større scener. I likhet med det innspilte produktet, så er livebandet yellowroots en tilsvarende (hvis ikke enda mer) oppe og nikker energibombe som bærer preg av selvsikkerhet, egenhet og en sunn(-ish) mengde smittende galskap.


For to uker siden ga de ut singelen "Peanut" i forkant av deres kommende debutalbum, som fanget oppmerksomheten til GAFFA gjennom hard drive, fengende refreng og en tragikomisk tekst om en neglisjert død apekatt. Viva la koko bananas </3

Er du fan av uhemmet og catchy gitarmusikk, så gjør deg selv en tjeneste og sjekk ut yellowroots. 

Bandet består av Torvald Ullestad, Tale Buttingsrud, Felix Falch, Ludvig Liholm og Jonas Steen Eckersberg. En vakker og sammensveiset gjeng som er klare for å ta skandinavia med storm. 

 


GAFFA SE: DE CLAIR.


25-åriga Clara Rudelius, född och uppväxt i den Blekingska småstaden Karlshamn, var tio år gammal när hon för första gången plockade upp gitarren. Kort därefter närmade hon sig den stora svarta ostämda flygeln i vardagsrummet. Hon hittade till kataloger från Nico, Leonard Cohen, Bob Dylan och Björk – musik som senare blev till inspiration för det egna låtskrivandet.

De Clairs musik, utgiven av The Satchi Six, präglas av analog mixning och samarbeten med världsartister som Jonny Coffer och Jens Resch. Hennes transparenta och provokativa låtskrivande porträtterar orättvisor, vänskaper och kärlekshistorier.
För att illustrera begynnelsen av hennes karriär räcker det med att göra nedslag vid hennes hitintills tre liveframträdanden.

I september blixtinkallas hon för att agera support åt stjärnskottet Waterbaby inför ett fullsatt Hus 7, i november fyllde hon Häktet i Stockholm vid releasen för debutsingeln och i december gjorde hon en uppmärksammad spelning på Debaser Selects. Debut-EP:n, som släpps senare i vår, är en avskalad skiva där lyriken och vokalerna får ta huvudrollen. Den beskrivningen gör sig kanske allra bäst på debutsingeln "Sleep With Me On My Birthday; ett intimt verk på 2:58 där De Clairs gråtvackra sång till största del bara omges
av en orgel.


Lyssna på den! Och allt annat som kommer. 


 

GAFFA DK: NAKE

Den danske kvaret Nake excellerer i instrumentalmusik med inspiration fra filmens verden. Eller, som de selv siger hedder i en pressemeddelelse i anledning af deres debutalbum: “Vores selvbetitlede debutalbum er Nakes første ordløse beretning om episke og nomadiske færd i søgen efter musikkens nøgne og forenende ånd.”


Efter to singleforløbere i 2023 - og en femstjernet koncert på Basement i København i september – udgav kvartetten deres første album i slutningen af januar. Gruppens ekspansive, musikalske univers blæste GAFFAs anmelder bagover og foranledigede ham til at kvittere med de maksimale seks GAFFA-stjerner:

”- Jeg er imponeret over, at et land som Danmark, der i årevis har været underlagt en enorm musikalsk udvikling, alligevel kan formå at skabe et musikalsk univers, der i så høj grad adskiller sig fra det, der ellers bliver udgivet,” skrev Simon Nielsen og tilføjede:

”-, Og jeg er lige så ydmygt imponeret over, at der findes musikere, der kan lade musikken vandre på den måde, som den gør, uden at miste kontrollen over den.


En klog mand har engang sagt, at det at skrive om musik svarer til at danse om arkitektur. Nake skal da også opleves. Pressematerialets reference til både Tool og Godspeed You! Black Emperor giver dog en antydning af, hvor vi befinder os rent musikalsk. Men også kun en antydning, for Nake er deres helt egne. Vores anmelder på Basement tilbage i efteråret sammenfattede oplevelsen sådan her:

“- Nake er som et jazzband på steroider, der har skabt en kærlighedstrekant mellem Tool, Ennio Morricone og Vangelis. Lydbilledet er fænomenalt, dragende og massivt. På mange måder det bedste fra to verdener, der går så unægtelig godt sammen, som jazzen og metallen kan gøre det. Og alligevel er det sjældent set bedre. Jeg tror stadig, min kæbe ligger inde på gulvet et sted på Basement.

 

ANNONCE