K-pop-gruppen PRIMROSE retter blikket mot Norden

At talenteksperter hos nordiske plateselskaper og k-pop skulle være en "match made in heaven" høres kanskje noe usannsynlig ut..

.. Men, k-pop-byråer som spesialiserer seg på dekor og sceneshow trengte kvalitetsmusikk for å få artistene deres til å skille seg ut, imens nordiske A&R-produsenter trengte på sin side en partner som kunne promotere sangene deres globalt. Resultatet: Nordiske låtskrivere står for over 40 prosent av låtene på Topp 100 K-POP-listene på Melon, Sør-Koreas egen Spotify.

Det nordiske markedet har derimot ikke blitt sett på som spesielt attraktivt for de som jobber med å promotere k-pop-artister. Sammenlignet med Nord-Amerika og Asia, de største eksportmarkedene for k-pop, har Norden en beskjeden befolkning, noe som gjør det vanskelig å bygge en betydelig stor fanbase. BLACKPINKs konsert i København 2022 trakk riktignok et publikum på 15 000, men dette var en del av en verdensturné, så nummeret kan egentlig ikke sies å representere hele scenen. De fleste k-pop-grupper velger fortsatt å hoppe over Norden på sine turneer.

PRIMROSE skiller seg ut her. Gruppen startet som en duo, men består siden 2023 av fire jenter fra Sør-Korea og Taiwan. De har allerede gitt ut to EP-er, og 17. mai 2024 satte de virkelig blikket mot det nordiske markedet da de begynte å telle ned på sine offisielle kanaler til utgivelsen av singelen REVIVAL, og sangen "Freyja" 17. juni. En a cappella-versjon av Freyja ble utgitt 27. mai og er markant forskjellig fra uptempo k-pop-fansen er vant til. I stedet finner man likheter med Abba og Loreen i det melodiske språket.

Gruppen har også publisert innhold med runer og bilder med antrekk som leder tankene til nordiske gudinner. Fra nå av er hele konsernet gjennomsyret av et nytt konsept, inspirert av Norden.

Mest bemerkelsesverdig er at PRIMROSE åpner en pop-up-butikk og arrangerer en signering i Stockholm før utgivelsen. Tatt i betraktning at nesten alle k-pop-grupper holder lignende arrangementer i Sør-Korea, uavhengig av hvor de har sin fanbase, er det mildt sagt et uvanlig grep. Innenlandske fans har rost utspillet og er spente på det nye materialet – andre er skuffet over at svenskene får den første sjansen. Det er mildt sagt en vågal og uvanlig tilnærming.

Så hvorfor starter PRIMROSE sin kampanjeturné i Norden? BIBLEIN, hovedprodusenten bak REVIVAL, sier:

"Det er en utfordring. Etter å ha jobbet med flere k-pop-artister i tillegg til PRIMROSE, har vi blitt kjent med dyktigheten og kreativiteten til flere nordiske låtskrivere, og deres innflytelse på k-pop-scenen. "Freyja" er vårt første svar til dem. Faktisk, etter at vi hadde en privat lytting av demoen, bestilte vi møter med flere store A&R-selskaper i Sverige. Vi håper at det nordiske publikummet vil elske låtene våre."

Alex Kim som leder PRIMROSE-teamet sier dette:

«K-pop er en multisjanger. Det er musikk, dans, verdensbilde og mange andre aspekter. Vi vet at Sverige historisk har bevist mer enn de fleste land at de har god smak og ekspertise når det kommer til popmusikk. Vi ser frem til å vise hvordan vi er inspirert av norrøn mytologi til Europa, spesielt til skandinavere (...) vi ønsker å vise hvordan fans over hele planeten kan nyte musikken og sceneshowet vårt.»

Til tross for innflytelsen fra nordiske låtskrivere på k-pop-scenen, har det nordiske markedet dermed ikke vært veldig stort for sørkoreanske artister. En representant ved Korean Culture Centre i Stockholm annonserte imidlertid at «Norden er sultent etter k-pop». Med dette i bakhodet er PRIMROSE sin singelutgivelse i Norden en taktikk det er verdt å være oppmerksom på. Det handler ikke bare om musikk og kunst; det har effekter på kultur generelt, for eksempel hvordan nordisk kultur oppfattes i Øst-Asia og omvendt – hvordan Skandinavia ser på sørkoreansk kunstvirksomhet.

GAFFA møter teamet bak PRIMROSE i Stockholm i begynnelsen av juni for et intervju som skal gå i dybden av gruppens planer om å bryte seg inn i det nordiske markedet. Vi vil selvsagt også møte medlemmene og diskutere hvordan de ser på utgivelsen og Norden generelt.

Vi ønsker dem lykke til!

ANNONCE