HBO satser på norske krefter

I HBO-serien «Beforeigners» bli nåtiden invadert av mennesker fra fortiden.
HBO har gitt oss mesterverk som «The Sopranos» og «The Wire». Men nå satser storselskapet på norske krefter og slipper løs «Beforeigners».

«Beforeigners» er den første norske originalproduksjonen fra HBO Europe og 21. august er det klart for den første av seks episoder.

Serien kommer fra Anne Bjørnstad og Eilif Skodvin, duoen som tidligere har gitt oss «Lilyhammer» – og det virker som om de har pønsket ut et enda mer ellevilt plott denne gangen:

«Mennesker fra fortiden ankommer vår tid. De er fra tre ulike tidsperioder: Steinalderen, vikingtiden og sent 1800-tall», heter det fra kanalhold.

LES OGSÅ: Brad Pitt avslører hvilken film han helst ville spilt i.

Fart på sakene blir det når politietterforskeren Lars Haaland (spilt av Nicolai Cleve Broch) går sammen med en kvinne fra vikingtiden (spilt av finske Krista Kosonen) – for å etterforske et drap.

– Det høres kanskje litt rart ut med tanke på hvilke utfordringer Lars sliter med, men jeg følte en umiddelbar kontakt med Lars allerede da jeg leste manus første gang. Jeg følte jeg forsto ham – og jeg var sikker på at jeg kunne gjøre ham til en interessant type. Det er rart med det, noen ganger opplever jeg en sterk tilknytning til karakterene veldig tidlig, sier Cleve Broch til NTB.

Komisk

Han avslører at det ikke sjelden blir rent komisk når mennesker fra en helt annen tid møter moderne jordboere. Men han minner om andre serier «Beforeigners» er i «slekt med».

– «Beforeigners» føyer seg inn i en tradisjon med serier og filmer som eksempelvis «District 9» og «The Leftovers». Akkurat som dem forsøker også «Beforeigners» å si noe om vår egen tid, og hvordan vi forholder oss til hverandre, ved å tvinge publikum til å ta et skritt ut fra realismen.

LES OGSÅ: Ny helt klar for«The Walking Dead».

Skuespilleren mener at man ved å løfte universet ut av realismen, samtidig som menneskelige og troverdige karakterer beholdes, så setter serieskaperne fingeren på problemer og utfordringer vi står overfor – i dag.

– Og det på en underholdende og interessant måte, konkluderer Cleve Broch som leder an i et stjernespekket skuespillerlag. Regissør Jens Lien har nemlig hatt med seg kjenninger som Agnes Kittelsen, Stig Henrik Hoff, Ágústa Eva Erlendsdottir, Stig Amdam, Odd-Magnus Williamson, Herbert Nordrum og Eili Harboe på moroa.

Blir desillusjonert

Men det er Nicolai Cleve Broch og Krista Kosonen sine rollefigurer vi skal tettest på, og om karakteren sin, sier den norske skuespilleren:

– Lars var en gang en lykkelig gift mann, med en meningsfull jobb og gode fremtidsutsikter. Men i kjølvannet av Fremvandrernes ankomst, mister han kontrollen over eget liv, blir overarbeidet og desillusjonert.

Han utdyper: – Likevel forsøker han etter beste evne å gjøre det rette, både på jobb og for familien. Og møter med nye fremvandrere fører til at han oppdager sider ved seg selv han ikke ante han var i besittelse av.

Foto:Eirik Evje | HBO Nordic
Nicolai Cleve Broch og Krista Kosonen i HBO-serien «Beforeigners».

Det er ikke hverdagskost for norske filmkrefter å lage TV-serie med HBO i ryggen, og Cleve Broch sier storselskapet for ham er synonymt med kvalitet.

– Med TV-serier som «The Sopranos», «Carnivale» og «The Wire» satte de en ny standard og løftet TV-serier opp til den enorme oppslutningen og statusen de har i dag. Og fortsatt er HBO en ubestridt ener i bransjen som stadig produserer unike kvalitetsserier som «True Detective», «The Leftovers» og «The Handmaid’s Tale».

LES OGSÅ: Shakira sparket legenden etter én dag.

Han trenger ingen betenkningstid på spørsmålet om hva han håper publikum skal sitte igjen med etter å ha sett «Beforeigners»:

– Hvis publikum har hatt det gøy, blitt overrasket og engasjert – samtidig som de kanskje vil reflektere over tendenser i vår egen samtid – så vil jeg bli en veldig glad og stolt mann, slår han fast.

«Et herlig Oslo, som til tider knapt er til å kjenne igjen, er bakteppe for et utrolig skue av en serie som blander norsk historie og et sterkt satirisk blikk på dagens samfunn med herlig action, spenning og strålende skuespill», konkluderes det herfra.

Premieren er 21. august. Du kan se en smakebit allerede nå:

(©NTB)