Komiker ville saksøke Merkel – nå har tysk domstol sagt sitt

Tykslands forbundskansler Angela Merkel fotografert tidligere denne måneden.
En domstol i Berlin har avvist en tysk komikers forsøk på å saksøke Angela Merkel for at hun kalte det satiriske diktet hans om Tyrkias president for «sårende».

Böhmnermann fremførte diktet om Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i et program på den tyske TV-kanalen ZDF i mars 2016. Diktet vakte sterke reaksjoner i Tyrkia, siden det blant annet koblet Erdogan til seksuelle overgrep mot barn og dyr.

Tysklands statsminister Angela Merkel sa for tre år siden at det kontroversielle diktet er skrevet «bevisst for å såre». Hun har senere sagt at uttalelsen var uheldig og at hun ikke vil gjenta kritikken.

LES OGSÅ: Aretha Franklin får posthum ærespris.

I retten tirsdag ønsket komiker Böhmermann å saksøke Merkel for hennes beskrivelse av diktet, og han ønsket et rettslig forbud mot at Merkel kan gjenta kritikken.

Verken Merkel eller Böhmermann møtte personlig i retten men var representert gjennom sine advokater. Retten avviste saken på grunn av at de ikke kunne finne at det er fare for at Merkel vil gjenta kritikken av det satiriske diktet.

Før saken kom opp i retten sa komikerens advokat Reiner Geulen at det er uakseptabelt at den tyske regjeringen av politiske årsaker har blandet seg inn i fri og uavhengig bruk av ytringsfriheten med «juridiske vurderinger».

Tyrkia gikk rettens vei i Tyskland med krav om straffeforfølgelse av Böhmnermann, og diktet ble delvis forbudt i 2017. I 2018 opphevet imidlertid tyskerne loven om majestetsfornærmelse, som Tyrkias president brukte til å saksøke den tyske komikeren.

LES OGSÅ: Fersk Spellemann-vinner topper festivalplakat.

Saken har i flere omganger skapt opphetet debatt i Tyskland om ytringsfrihetens grenser. Böhmermann har tidligere uttalt at han mener at Merkel gjennom sin uttalelse krenket både ytringsfrihet, pressefrihet og hans kunstneriske frihet.

(©NTB)