Forskere: Netflix tilbyr lite norsk film

Illustrasjonsbilde av logoen til strømmegiganten Netflix.
Netflix anbefaler kundene sine helst egne produksjoner og er ikke villig til å betale for å få inn flere norske titler i tilbudet, sier forskere fra Oslo Met.

Forskerne har undersøkt Netflix’ anbefalinger til norske kunder, gjengitt i en forskningsartikkel som er publisert i det nye nummeret av Norsk Medietidsskrift. Forskerne har undersøkt anbefalingene 27 kunder fikk fra Netflix over en tolv timers periode, til sammen 270 anbefalinger.

– Dette er et øyeblikksbilde, som vi mener er tilstrekkelig til å vise at det foregår en algoritmisk utvelgelse, og at Netflix’ eget innhold kommer høyere enn annet materiale, sier førsteamanuensis Kim Tallerås ved institutt for arkiv-, bibliotek- og informasjonsfag ved Oslo Met til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Dette er månedens strømmetips.

Forskerne bemerker at ingen av deres respondenter fikk anbefalt en eneste norsk film gjennom det som er den største strømmetjenesten i markedet. 55 prosent av norske husholdninger abonnerer på Netflix, ifølge Elektronikkbransjens forbrukerundersøkelse for 2018.

Derimot var ni av de 13 mest anbefalte TV-seriene og filmene produksjoner med tilknytning til Netflix.

«I Netflix’ tilfelle virker det klart at tjenesten ikke er villig til å betale for å få et større antall norske titler inn i tilbudet», heter det videre.

– Det som blir foreslått for deg, er basert på din egen seerhistorikk. Så når du får mange Netflix Originals, kan det tyde på at du har sett flere av Netflix sine egenproduksjoner, skriver Netflix i en kommentar via PR-byrået Släger.

LES OGSÅ: Bond-skuespiller død.

Selskapet minner blant annet om at det står bak «22 July» med norske skuespillere og crew og etter denne har kunngjort tre norske produksjoner.

(©NTB)