Leo Ajkic i ny dokumentarserie fra «Flukt»-skaperne

Nordmenn uroer seg for sosiale medier og undrer om de er for avhengige av mobilen. Det tester «Uro»-programleder Leo Ajkic ut i den kommende serien.
Med Leo Ajkic som programleder tar en ny NRK-serie opp hva nordmenn flest uroer seg for – i spennet fra innvandring og terror til sosiale medier, velferdsstatens mulige undergang og klimaet.

Den fem episoders serien rett og slett kalt «Uro» har premiere torsdag 3. januar, og kommer fra samme lag som sto bak Gullrute-vinnende «Flukt».

Regissør Lasse Gallefoss stiller spørsmål ved om folks uro egentlig skal eller bør dempes, sier han til NTB:

– Kanskje den skal lyttes til, for det er i uroen vi finner problemene vi er nødt til å løse.

– Alle er urolige

«Uro» starter rett på, med et av de mest betente temaene i norsk samfunnsdebatt: Innvandring.

– I tilfelle du har glemt det: Jeg er en innvandrer. Mange i Norge er urolig over innvandring. Hvem vet, kanskje er det grunn til å være bekymret?, undrer Leo Ajkic i innledningen til første episode, der han også fastslår:

– Alle jeg kjenner, er urolige for noe. Jeg vil høre hva som uroer det norske folk. For kanskje kan uro bli til håp.

LES OGSÅ: Jack Black med nytt kort i ermet.

Første episode heter «Svenske tilstander», og Ajkic dro blant annet til Rosengård for å snakke med en som begynte med kriminalitet som 11-åring – men som i dag som voksen jobber med problemungdom. Det får den norske programlederen til å reflektere:

– Jeg kunne havnet på ville veier, men det gikk bra med meg, mye fordi jeg traff gode folk. Heldigvis er verden full av gode folk.

Øret til marken

– Dere kaster dere rett ut i et av de tøffeste temaene, Gallefoss?

– For oss har tanken med serien vært at man skal lytte til hverandre, også når man er uenige. Innvandring er noe som det er delte meninger om, så det var interessant å starte serien med dette som første episode, svarer «Uro»-regissøren.

Foto:Pandora | Handout | NTB Scanpix
Filmteamet bak prisbelønte «Flukt» er på nyåret klar med den nye dokusatsingen «Uro»: Fra venstre Leo Ajkic, fotograf Vegard Dale Bergheim og regissør Lasse Gallefoss.

Det var han som sammen med to researchere reiste Norge rundt for å kartlegge folks uro. De oppsøkte arbeidsplasser og steder der folk møtes, som skoler og eldresentre.

– Vi snakket med folk om hva som uroet dem. Vi ville kartlegge hva som gjør det norske folk urolig, på en slags fingeren på pulsen, øret på marken-måte, oppsummerer Gallefoss.

Dermed plukket de ut de fem temaene – og satte i gang med Leo Ajkic i front. Lasse Gallefoss kaller ham «en av Norges beste programledere»

– La alle slippe til

Akkurat som Leo Ajkic sier foran kamera, at «verden er full av gode folk», sier også regissøren at han endte opp med å føle håp etter å ha fullført serieløpet.

For vi har ifølge Gallefoss for eksempel ikke svenske tilstander i Norge – ennå.

LES OGSÅ: Gjenoppliver legendefestivalen 50 år etter.

– Leser man kommentarfelt, kan man bli urolig over enkelte ting. Men samtidig har vi fremdeles et stort gode i Norge: Den store samtalen er fremdeles felles. Da må vi samtidig være opptatt av at alle skal slippe til, ellers kommer splittelsen, sier Gallefoss.

Kan en TV-serie oppnå noe?

– Spør meg om det etter at serien er sendt, om fem uker. Det handler om hva den store samtalen rundt blir. På samme spørsmål i forkant av «Flukt» kunne jeg heller ikke sagt noe, sier Gallefoss om sin forrige, prisbelønte serie, som skapte stort engasjement i etterkant.

– Det er alltid vanskelig å spå hvilke langtidsvirkninger et TV-program har. Men det jeg er hundre prosent sikker på, er at programmene vil bidra til veldig mange gode samtaler.

– Møtte ingen for å krangle

Leo Ajkics bakgrunn har både vært en fordel og ført til merarbeid, forteller Gallefoss.

– Da vi laget «Flukt» sammen, var det at han visste hva flyktningene hadde gått gjennom en enorm fordel, når det gjaldt å vinne tillit. Nå var det en fordel da vi filmet i Rosengård, mens det i andre miljøer kanskje innebar noen ekstra steg for å bygge tillit, som da han skulle intervjue Nina Hjerpset-Østlie, som kalte ham «islamist» på Facebook, i første episode.

– Men hun møtte oss med tillit, og vi møter ingen for å krangle, understreker Gallefoss, som opplyser at teamet fra Pandora Film ble møtt med tillit, og at ingen sa nei til å stille foran kamera.

– Ikke på grunn av meningene sine. Men da vi skulle lage om velferdsstatens fremtid og reiste til Torrevieja for å snakke med de uføre der – de som gjerne stemples som gratispassasjerer, var det mange som ikke ønsket å stille, fordi de var redd for å bli fordømt. Men vi var heldige og møtte en sterk dame som formidlet sin historie så folk forstår.

(©NTB)