Sammenligner strømmeaktuell Pullman-heltinne med Thunberg

Dafne Keen leder an som Lyra Belacqua i «His Dark Materials», som får strømmepremiere denne uka.
Greta Thunberg-fans har mye å glede seg til i «His Dark Materials», ifølge manusforfatteren av den strømmeklare fantasyserien.

Snart 25 år er gått siden Philip Pullman lanserte den bestselgende eventyrtrilogien «His Dark Materials». Ifølge manusforfatteren bak den høstaktuelle TV-serien ved samme navn (strømbar på HBO Nordic fra denne uka) er den desto mer kontemporær.

Ikke minst mener han at hovedpersonen Lyra Belacqua – «jenta som forandrer verdener» – har en moderne søstersjel i en viss svensk miljøforkjemper.

LES OGSÅ: Filmbransjen raser mot ny Netflix-funksjon.

– Greta Thunberg og Lyra – det er temmelig mange likheter der, hevder Jack Thorne etter tjuvpremieren i London.

– Så mye av det vi opplever nå, gjenspeiles i disse fantastiske bøkene, legger han til med NTB ringside.

Tidløs historie

Forklaringen er kanskje at Pullman baserte historien sin om kampen mellom godt og vondt i parallelle universer på «Paradise Lost». Han var skolegutt i Wales da han ble kjent med det episke 1600-tallsdiktet, signert John Milton.

– Frøken hadde en smart idé om at vi først skulle lese det høyt for å få det under huden, erindrer Pullman, som nylig ble adlet av dronninga for bidraget sitt til britisk litteratur.

– Jeg husker hvordan disse flotte ordene rullet gjennom klasserommet. Da det var min tur til å lese, reiste håret – jeg hadde hår den gang – seg på hodet mitt.

I voksen alder ble Pullman utfordret av agenten sin til å oppdatere innholdet i romanform.

– Det måtte bli fantasy – og selv om jeg ikke var fan av sjangeren, var jeg villig til å gjøre et forsøk. Jeg regnet med at den ville selge et par tusen eksemplarer, og at den senere ville støve ned på bibliotekene. Ingen kunne forutse den makeløse suksessen den oppnådde.

Hovedrolleinnehaveren forutså heller ikke at hun ville få oppdraget som Lyra, en foreldreløs som bor blant universitetsskarpinger i Oxford idet hun legger ut på sitt livs reise.

– For det første blir hun beskrevet som blond, konstaterer den unge brunetten Dafne Keen, så langt mest berømt for innsatsen i «X-Men»-filmen «Logan» (2017).

– Videre, da jeg laget videotape av meg selv, var ansiktet mitt hovent etter et møte med en brennmanet. Men så hadde jeg en audition som gikk veldig bra, og skjønte etter hvert at jeg kunne ta igjen for de fysiske ulikhetene med Lyra: Vi er like nysgjerrige – og like høylytte.

«Potter»-bakgrunn

Manus-Thorne har på sin side tilpasset klassikere før. I 2015, da Pullman-jobben kom hans vei, var han i ferd med å ta «Harry Potter» til teaterscenen.

– Ikke bare stresset jeg fælt – for sikkerhets skyld var kona mi gravid. Det som avgjorde saken, var at disse bøkene er så perfekte. Jeg ville dødd av misunnelse hvis noen andre hadde fått æren.

Hvor store kunstneriske friheter har du tatt deg?

– I denne prosessen ville jeg være helt usynlig, ville representere bøkene best mulig. Én ting jeg har gjort, er å hente elementer fra den senere handlinga fram for å få storyen til å «synge», vedgår Thorne.

– Det andre er at jeg har hatt fabelaktige skuespillere til rådighet. Når du skriver for fjernsyn, skriver du jo helt fram til siste opptaksdag. Da er det ikke fritt for at jeg har latt meg inspirere av inputen deres underveis.

Fikk du med deg denne?

(©NTB)