To blad Anders er nyeste, norske detektivpar ut – klar for «Besatt»-premiere i kveld

Dobbel Anders i ny krimserie: Anders Baasmo (t.v.) og Anders Danielsen Lie spiller hovedrollene i den nye TV-serien «Besatt».
Anders Danielsen Lie og Anders Baasmo er nyeste detektivpar ut på norske TV-skjermer. De rykker inn med krimserien «Besatt».

Handlingen starter med at etterforskeren Max (Danielsen Lie), som sammen med advokatkona Asha har mistet sønnen, søker seg til voldsavsnittet i Oslo for å komme seg videre. Der blir han partner med den erfarne politimannen Sander (Baasmo).

TV3 og Viaplays nye seriesatsing beskrives som en krim med overnaturlige undertoner. For når det ferske etterforskerparet settes på en sak som omhandler fire døde innvandrergutter, er det ingen tegn til vold eller narkotika – derimot mengder med ål.

LES OGSÅ: HBO bekrefter «Game of Thrones»-oppfølger.

Mens saken fremstår som et mysterium, begynner Max og Sander å få hallusinerende drømmer og Oslo oversvømmes.

Ikke vanligst

De to hovedpersonene har tidligere vært å se i «Koselig med peis», der de spilte brødre i en dysfunksjonell familie. Men nå rykker de inn i en tradisjonell duo: Som detektivpar.

– Det med et ulikt etterforskerpar er en av de eldste klisjeene i boken, så vi måtte prøve å finne vår egen vri på det. Vi prøvde å la våre karakterer representere to ulike måter å være politimann på. Særlig Oslo-politiet har gjennomgått mange prosesser de siste årene for å bli mer kunnskapsbaserte, og utviklet nye avhørsmetoder og blitt litt mer akademiske. Jeg tenkte at min karakter, Max, var den nye typen akademisk politimann – litt for belest, litt for lite erfaring fra gata. Mens Anders Baasmos karakter, Sander, skulle være en politimann av den gamle skole, sier Anders Danielsen Lie til NTB.

Anders Baasmo legger til at de jobbet på vanlig måte, karaktermessig, for å finne kjernen i sine karakterer.

– Men det ligger en motpol, spenning, mellom de to i måten å være politimann på. For eksempel er Sander mer opptatt av resultater kjapt, litt lei jobben sin, tar snarveier og har ikke tid til å følge boken.

– Det er nesten litt merkelig at detektiv-konseptet ikke er blitt brukt mer i norske serier, sier Vidar Daatland, redaktør og skaper av nettstedet Serienytt. Daatland sier han akkurat er for ung til å minnes NRKs store detektivpar «Helmer og Sigurdson», som spilt av henholdsvis Alf Nordvang og Anders Hatlo var å se i fem miniserier og tre TV-filmer på NRK fra 1975 til 1981.

«Utgangspunktet for handlingen var alltid et mord», heter det om serien – som regnes som den første store, norskproduserte krimserien.

– Ellers har norsk krim for det meste vært preget av enmannsshow om en eller annen gretten mann som skal løse en sak. Det siste tiåret er det vel kun 2017-serien «Monster» og årets «Beforeigners» jeg kommer på som har kjørt duo-stilen. Sistnevnte gjorde dette på ypperlig vis, og jeg håper «Besatt» kan følge opp, sier Serienytt-redaktøren til NTB.

Gir god seriedynamikk

Han mener dynamikken og mulighetene dette gir er som skapt for serier.

– Selv mener jeg det fungerer best når det er to antatte motpoler som må samarbeide – gjerne ufrivillig og med nok av sine egne indre demoner de må finne ut av. Da får mysteriet et ekstra lag og handler like mye om det som foregår på innsiden av karakterene, som saken de forsøker å løse, sier Vidar Daatland, og legger til:

– God dialog og kjemi mellom skuespillerne er kanskje enda viktigere enn kvaliteten på mysteriet for at det skal fungere, sier Serienytt-eksperten – synes det er «kjekt å se» at det med «Besatt» kommer en ny vri på duodetektiv-dramaet, så det ikke blir så formelpreget.

LES OGSÅ: Sondre Justad tar konsertpause.

– Mens humor var en viktig ingrediens på 80-, 90- og 2000-tallet, hvor likandes serier som «Bones», «Castle» og «Chuck» kom på rullebånd, har detektivduoer de siste årene utviklet seg i en mer kompleks retning – som våger å utfordre oss seere enda mer, sier Daatland, som trekker frem spesielt «True Detective», «Broadchurch», «The Killing» og «Broen».

– De satte en ny standard. Men den mest kreative vrien mener jeg «Sherlock» står for – som er artig med tanke på at det er en serie som bygger på en av de eldste tilfellene av «detektivpar», kjent fra bøkenes verden, sier Vidar Daatland – som runder av med å røpe sin personlige detektivduofavoritt, «Terriers» fra 2010.

Fikk du med deg denne?

(©NTB)