Forfatteren bak «Big Little Lies»:

– Leter alltid etter grumset bak fasaden

Promobilde for HBO-serien «Big Little Lies».
Stjerner som Reese Witherspoon, Nicole Kidman og Meryl Streep levendegjorde romanen hennes, «Big Little Lies», for TV-skjermen. Liane Moriarty sørget selv for å få sistnevnte Oscar-grossist om bord.

Da hun skrev fram et handlingsplott til andresesongen, skrev hun like godt inn en ny kvinnekarakter med nettopp Streep i tankene. Meryl Streeps fødenavn er Mary Louise, hvilket ble navnet Moriarty døpte nykommeren:

En tilsynelatende usympatisk svigermor.

LES OGSÅ: Whitney Houston til Norge(!).

– Og så ville hun være med! Det var nesten for godt til å være sant, sier forfatteren som er på lynvisitt i Norge i forbindelse med et nytt bokslipp. Også ferske «Ni vilt fremmede» skal bli TV-serie – denne gangen med Nicole Kidman på både rolleliste og i produsentstolen.

Usunn nettbruk

Witherspoon og Kidman har kastet seg over fortellingene til australske Liane Moriarty. De har uttalt at det er for få spennende kvinnelige hovedroller – og derfor kjører de på med egne prosjekter. Og har tydeligvis funnet det de leter etter i historiene til Moriarty.

– Utfordringer ved foreldrerollen i dag: Det er noe veldig mange lesere uttrykker takknemlighet for at jeg berører. Det er faktisk ikke så mange bøker hvor dette får være noe av hovedessensen. Nettmobbing, krav om å se bra ut og være vellykket – det fører til at mange unge sliter, fastslår forfatteren – som selv har to barn på henholdsvis ni og elleve år.

– Noe av det vanskelige ved å være mamma eller pappa i dag, er at du ser at de ikke har godt av all skjermbruken. Men tar du teknologien fra dem, så blir de helt utenfor, fastslår hun.

– Om barna liker at mor skriver? Det er stor stas når Pink poster bilder av bøkene mine på Instagram! Bortsett fra det så betrakter de meg nok som en helt vanlig mor, ler Moriarty.

Litt Agatha Christie-aktig

I sin nye bok skriver Moriarty smått satirisk om helsetrenden. Premisset er som følger: Ni mennesker sjekker inn på et spahotell kalt Villa Ro noen mil nord for Sydney. I front for fortellingen er Frances som kommer til luksus-resorten med vond rygg og knust hjerte. Snart ankommer et interessant knippe karakterer, alle med sine helt personlige demoner i hælene.

Forfatteren sier romanideen startet som en spøk.

– Jeg sa at neste gang jeg skriver bok, så skal jeg legge handlingen til et luksuriøst spahotell på ei tropisk øy. Da ville jeg bli nødt til å dra til et slikt sted, for å bedrive research.

Ideen sank inn. Og forfatteren kom på at hun for noen år siden hadde vært på venninnetur på et slikt luksuriøst spa i Australia. Kunne hun bruke noen erfaringer herfra og bygge opp et slikt lukket miljø, så var det jo som skapt for en underholdende spenningsroman.

– For det er noe litt Agatha Christie-aktig over dette med å stenge et begrenset antall personer inne et sted, for så å overraske dem med noe skummelt, sier Moriarty. Som sier også noe annet interessant dukket opp.

– Jeg kunne strippe karakterene for nett-telefoner. Mange slike steder forbyr nemlig teknologi, og det gjør skrivingen mye enklere å slippe å tenke på sosiale medier og nettsurfing – som jo de fleste av oss driver med. Men som er dønn kjedelig å skrive om.

Vold og angst

På spørsmål om hun har fått kritikk for å ofte legge sine samtidsfortellinger til glamorøse omgivelser, sier hun:

– Det kan nok hende. Men skulle jeg skrive eksempelvis en immigranthistorie, ville det nok blitt enda mer kritikk. Jeg kan ikke skrive om noe jeg overhodet ikke kjenner til, sier hun. Og sier hun på langt nær ønsker å fremstå som en overfladisk forfatter.

– Vold mot kvinner, angst, selvmord og psykiske lidelser finner du i alle lag, og dette er noe bøkene mine berører. Veldig mange av oss har nok penger, men det kan likevel være et stort tomrom der, store savn og stor smerte, fortsetter forfatteren.

LES OGSÅ: Tronet under Emmy-utdelingen.

Om hun skal snakke om en rød tråd i bøkene sine, sier hun:

– Kvinnelig vennskap interesserer meg. Dessuten er jeg ofte ute etter alt grumset som kan skjule seg bak fasadene. Det som kan se som finest ut, kan skjule de mørkeste ting.

Fikk du med deg denne?

(©NTB)