Den fjerde sesongen av «Outlander» klar for norske skjermer:

Serien som sammenlignes med «Game of Thrones» får stadig flere fans

Scene fra serien «Outlander» - sesong fire. Caitroiona Balfre og Jamie Fraser spiller hovedrollene.
«Outlander» er blitt kalt «Game of Thrones for kvinner». Seriens hovedrolleinnehaver, Caitriona Balfe, er smigret over sammenligningen – men synes ikke nødvendigvis at den stemmer.

Bøkene av Diana Gabaldon, om den britiske sykepleieren Claire som faller gjennom et hull i tiden og havner i 1700-tallets Skottland, er solgt i over 20 millioner eksemplarer.

Bokserien blander trekk fra fantasy, romance og den historiske romanen til en miks som stadig har gitt bøkene topp-plasseringer på bestselgerlister – verden over.

LES OGSÅ: «Twin Peaks»-stjerne til norsk serie.

I 2014 ble den romantiske fantasien smidd om til en tidvis voldsom eventyrserie på TV-kanalen Starz, og nå er fjerde sesongen her. Her i Norge kan følge Claire på nye eventyr på Viaplay.

– Da jeg gjorde min første audition visste jeg ikke at serien bygget på disse særdeles populære bøkene. Men jeg løp ut og kjøpte første bok – og leste den før jeg gjorde en ny audition. Den gjorde jeg sammen med Sam, for å se om vi har den romantiske kjemien som er så viktig for historien, sier Balfe.

– Mange meninger

For Claire faller ikke bare gjennom tiden. Hun faller også pladask for den kjekke highlanderen Jamie, spilt av Sam Heughan. Den egentlig umulige kjærlighetshistorien rammes ikke minst av det faktum at Jamie ser ut til å ha kurs mot det store slaget ved Culloden i 1746. Dette er noe Claire, med sin kunnskap om slagets utgang, forsøker å stoppe.

– Før første sesong kom ut forsto jeg ikke hvor lidenskapelige fans bøkene har. Jeg unngikk sosiale medier og kunne slik skape meg min egen versjon av rollefiguren – uten for mye press eller kjennskap til hva folk forventet seg.

– Da vi kom midtveis i sendingen av første sesong eksploderte det virkelig på nettet, det var mange meninger om hvordan jeg skulle se ut, og ikke se ut. Men det gjelder å ikke legge så stor vekt på det, mener Balfe.

Fan av «Game of Thrones»

Det at «Game of Thrones» ble en så stor suksess tror hun banet veien for «Outlander».

– Det gjorde at serier som vår fikk grønt lys av selskapet. Jeg er en stor fan av «Game of Thrones», og det er smigrende å høre «Outlander» bli sammenlignet med den.

LES OGSÅ: Kronikk om P3 Gull: «Spill for galleriet».

Men skuespilleren er ikke helt sikker på at sammenligningen.

– Begge inneholder menn med sverd, og de spilles inn i Irland og Skottland. Men der slutter nok likhetene, mener hun.

(©NTB)