Suksessforfatteren bak «Game of Thrones» mistet fans

George R. R. Martin fotografert under Emmy-utdelingen i 2018.
Vinteren drøyer, men «Game of Thrones»-skaperen George R. R. Martin tar oss i den nye boken «Ild & Blod» igjen med til Westeros, nå med den dragetemmende slekten Targaryen i førersetet.

– Jeg liker egentlig ikke å skrive, sier suksessforfatteren til TT i New York.

Når George R. R. Martin slipper boken «Ild & Blod», som utkommer på norsk tirsdag, er det en verdensbegivenhet. Hypen rundt boken har imidlertid handlet like mye om hva boken ikke er. Den er nemlig ikke den oppfølgeren i «En sang om is og ild»-serien som den amerikanske forfatterens fans venter på, har spekulert rundt og snakket om – i sju lange år.

Den nye «Ild & Blod»-boken tar oss riktignok med til Westeros igjen, det middelalderinspirerte riket som millioner av mennesker verden over er blitt kjent med gjennom bokserien eller TV-suksessen «Game of Thrones».

LES OGSÅ: Festivalpassene blir dyrere.

Men i «Ild & Blod» ser vi ikke snurten til Jon Snow, Cersei Lannister eller Arya Stark. I stedet gjør vi et hopp 300 år tilbake i tid, og dypdykker i dragetemmeren Daenerys Targaryens slekt.

Ikke en roman

«Ild & Blod» er ikke en roman, forteller George R. R. Martin når han har slått seg ned foran et internasjonalt pressekorps som er samlet på forlaget Bantams kontor i New York.

– Dersom folk forventer en tradisjonell fortelling blir de skuffet, fortsetter Martin – for anledningen kledd i en mørk dress med lysegrå striper. På hodet sitter den sedvanlige skipperlua og på nesen hviler et par briller med stålinnfatning.

LES OGSÅ: Kronikk om P3 Gull: «Spill for galleriet».

Martin beskriver «Ild & Blod» som et imaginært historieverk, der den vise Gyldayn bruker bøker og historiske dokumenter til å fortelle om Targaryen-ætten – og menneskene som omga dem.

– Formatet tillot meg å være leken – som å presentere to eller tre ulike versjoner av samme hendelsesforløp, sier forfatteren.

– Det er tøft

For sju år siden utkom «Dragenes dans», den så langt siste boken i «En sang om is og ild»-serien. Da var det ingen grunn til å tro at det skulle gå mer enn to- tre år før Martin ferdigstilte ny bok. Men datoen er flyttet fram mange ganger, og i dag sitter vi her med kun en tittel: «Winds of Winter». Også TV-serien «Game of Thrones» ligger nå foran bøkene.

På spørsmål om hvordan det har seg at «Ild & Blod» foreligger før «Winds of Winter», svarer forfatteren:

– «Ild & Blod» utspiller seg over 150 år og inneholder tusentalls figurer, så skrivingen er ikke enkel – men det ble enklere ettersom det er lineært. Jeg begynte med Aegons erobring.

Foto:HBO | NTB Scanpix
TV-serien «Game of Thrones», her ved Emilia Clarke, har enormt med fans verden over.

Han legger til:

– Jeg liker egentlig ikke å skrive. Å skrive er arbeid. Jeg liker bedre å ha skrevet noe ferdig. Da «Ild & Blod» var ferdig, da jeg hadde skrevet manuset og sendt det til redaktørene mine, var det et virkelig stort kick. Jeg har ikke hatt et sånt kick på lenge, ikke siden «Dragenes dans», derfor var det fantastisk å bli ferdig med «Ild & Blod».

LES OGSÅ: Phil Collins til Norge.

– Men så har du de andre dagene der du føler at alt er skikkelig dårlig. Da kommer tanker som: «Hvordan kunne jeg tro at jeg har talent. Kanskje jeg kan skifte navn – og gjemme meg på Antarktis». Det er tøft, slår forfatteren fast, og skyter inn:

– Og snart undrer folk: Når kommer neste bok? Det kommer alltid til å være «en neste bok».

Mistet fans

George R.R. Martin har mange lesere, men noen har følt seg sviktet av fatteren ettersom det drøyer slik med fortsettelsen på sagaen.

– Noen har snudd meg ryggen. Det er slikt man må regne med. Jeg antar at det henger sammen med bøkenes suksess. Mennesker er ulike, det går ikke an å generalisere. Noen støtter deg, andre ikke.

LES OGSÅ: Kidman prøvde å vri seg unna hovedrolle i Oscar-vinnende film.

Martin lykkes med å gjøre skrivingen til en heltidsjobb som han lever svært godt av. Men som mange andre har han også bak seg usikre perioder, der livet kunne tatt en helt annen retning.

– Jeg gikk på kurs for å bli eiendomsmegler! Hadde jeg ikke begynte å skrive «Game of Thrones», så hadde jeg kanskje vist dere en trivelig leilighet på Upper West Side akkurat nå, ler forfatteren.

(©NTB)