Nyhet

Stilles spørsmål ved dynamisk prissetting - nytt lovforslag foreslått

Billettselgere kan snart bli tvunget til å opplyse om billettpriser på forhånd, ifølge et nytt lovforslag som behandles i det britiske parlamentet. Forslaget følger etter at fans har reagert sterkt på de høye prisene under Oasis-gjenforeningsturneen.

Billettselgere til musikk og sportsarrangementer kan bli tvunget til å opplyse om maksimale billettpriser helt i begynnelsen av kjøpsprosessen, ifølge et nytt lovforslag. Dette melder NME.

Regningen er fremmet etter Oasis' store comeback-turné, der fansen møtte kraftig økte billettpriser. Under billettsalget til bandets konserter i Storbritannia og Irland opplevde mange fans skyhøye priser på grunn av Ticketmasters dynamiske prissetting.

Ticketmasters prissystem, som ble innført i 2022, gjør at billettprisene øker basert på etterspørsel. På sine nettsider forklarer Ticketmaster at billettene er priset «i henhold til markedet» og kan «økes eller reduseres når som helst avhengig av etterspørselen, på lik linje med hvordan flybilletter og hotellrom selges».


Det nye lovforslaget, lagt fram i det britiske parlamentet, har som mål å skape mer åpenhet i billettkjøp. Forslaget ble fremmet av Labour-politiker Rupa Huq som uttalte at hun var "sjokkert" over situasjonen med Oasis-billettene. Hun sier at mange fans følte seg tvunget til å betale de høye prisene etter å ha stått i kø i timevis.

For billetter til Oasis-konserter i Storbritannia og Irland var standardprisen 148 pund, som tilsvarer rundt 2000 SEK, men etter hvert som etterspørselen økte, steg noen priser til over 355 pund - nærmere 4800 SEK.

Huq forklarte videre at hun selv så bandet på 90-tallet og at "det må være rettferdighet i prosessen, fordi det føles som om balansen er feil når billettselgerne bokstavelig talt kan plutselig doble eller tredoble prisene."


Hun understreket at forslaget ikke tar sikte på å forby dynamisk prising, men heller å skape klarhet og sikkerhet for forbrukerne. Lovforslaget har allerede fått støtte fra flere parlamentsmedlemmer og kan behandles videre 6. desember, men det krever støtte fra regjeringen.

Tidligere i oktober kritiserte Storbritannias kulturminister Lisa Nandy dynamisk prising under Oasis-gjenforeningsturneen. Hun ba om en sjekk på priser og på den sekundære billetthandelen.

Oasis svarte på kritikken ved å si at beslutninger om billettsalg og prissetting utelukkende hviler på deres arrangører og ledelse, og at de ikke var klar over at dynamisk prising ville bli brukt. Bandet har siden bekreftet at denne prismodellen ikke vil bli brukt for deres nordamerikanske turnédatoer.


LES OGSÅ: Oasis-fans gjemmer narkotika i forkant av neste års konserter

ANNONCE