Nyhet

Straffesak om musikksvindel: Nå er dommen avsagt

Retten finner den 53 år gamle mannen skyldig, men saken skal nå behandles i dansk Høyesterett. GAFFA var i rettssalen da dommen falt

En 53 år gammel dansk mann er i dag funnet skyldig i Retten i Århus for datasvindel av særlig alvorlig karakter ved å ha svindlet til seg 2 millioner danske kroner i royalties ved å manipulere streams på musikkstrømmetjenester. I dette forholdet er den 53 år gamle mannen og hans firma kjent for å være skyldige. I tillegg er 53-åringen kjent skyldig i opphavsrettsbrudd vedrørende 37 spor som 53-åringen ikke hadde rettigheter til å publisere. 53-åringens selskap frifinnes i denne forbindelse.

53-åringen ble dømt til 1 år og 6 måneders fengsel, hvorav tre måneder må sone nå. Resten av straffen er derfor betinget. I tillegg inndrar retten 1 million kroner fra 53-åringen og 1 million kroner fra hans eget selskap. På grunn av sakens lange varighet betaler staten halvparten av saksomkostningene. Retten tar også beslag av en rekke elektroniske enheter som iPad, datamaskin og harddisk. 53-åringens selskap må også betale en bot på 200.000 kroner.

Dommen begrunnes blant annet med at det «ikke er ulovlig å ha mange abonnementer, eller å spille egen musikk for å høre på den», men at retten finner det bevist at det er foretatt uautoriserte avspillinger. Her nevnes det blant annet at den dømte 53-åringen hadde 20 abonnementer på Spotify, og at det i løpet av en uke i 2016 ble gjort rundt 36 000 avspillinger, hvorav 98 % av avspillingene var fra sanger som 53-åringen mottok royalties fra.


Ved et tidligere rettsmøte ga grunnleggeren av plateselskapet Go' Danish Folk Music, Erling Olsen, forklaring. Her ble det beskrevet hvordan Erling Olsen startet et samarbeid med den 53 år gamle nå dømte mannen tilbake i 2006 om digital distribusjon, da 53-åringen hadde kontakt med det internasjonale distribusjonsselskapet Ioda, som senere ble kjøpt opp av The Orchard . På den tiden fantes ikke strømmetjenester, og den digitale distribusjonen måtte derfor inkludere nedlastinger fra plattformer som iTunes. Deretter fortsatte samarbeidet slik at musikken kunne komme på nett via streaming. Her ble 53-åringen også tatt inn som distributør for plateselskapet.

Erling Olsen fortalte i retten at samarbeidet ble avsluttet i desember 2015 uten konflikt, da Erling Olsen byttet til en annen distributør. Etter 1. desember 2015 hadde ikke tiltalte lenger tillatelse til å laste opp musikk til plattformene, og måtte også ta ned hele katalogen slik at den nye distributøren kunne laste opp igjen. Erling Olsen forteller at han selv ikke hadde oppdaget at det hadde vært misbruk av artistenes musikk.

Saken dreier seg om fem danske folkemusikkgrupper, som alle er signert plateselskapet Go' Danish Folk Music, og som dermed har opplevd at musikken deres har blitt publisert uten deres samtykke, hvor flere eksempler var endret i bl.a. , tempo, lengde og tonehøyde.


– Vennen min i bandet Christoffer Dam gjorde meg oppmerksom på at det fantes. Han hører alltid på ny musikk når han trenger å slappe av. Ved en tilfeldighet klikker han på en liste på Tidal, og det var vår egen musikk, fortalte Jonas Kongsted fra folkemusikkgruppen Trials i et tidligere rettsmøte, hvoretter to musikkprøver spilles i retten. Det originale Trails-sporet, og sporet som ble gitt ut uten deres tillatelse, hvor tempoet økes og sporet derfor er kortere. Dette ble gjentatt gjennom de andre vitnesbyrdene med representanter fra folkemusikkgruppene Dreamers Circus og Kasír.

En prinsipiell dom
Forsvarer Henrik Garlik varsler i retten at dommen vil bli anket til frifinnelse, da domfelte nekter straffskyld. Dommen skal nå prøves i Høyesterett.

– Saken er spesiell. Det vi ønsker at Høyesterett skal prøve er bevisspørsmålet, herunder skyld, men også om det er omfattet av Lov om databedrageri. Som vi hørte i rettssalen reduseres beløpet skjønnsmessig, noe som gjør at det er noen fakta i saken som kan være nødvendig å avklare, sier Henrik Garlik til pressen, med henvisning til at domfelte tidligere var siktet for bedrageri for 4 380. 000 kroner i royalty. Et beløp som retten i dag reduserer til to millioner kroner.


Forsvarer Henrik Garlik sier at saken har hatt stor betydning for den nå dømte 53 år gamle mannen.

– Det har påvirket min klient ufattelig. Hans tidligere ektefelle døde under prosessen. Det har vært en hard prosess, for det er hele hans livsverk som har falt til bakken, og det er mange omstendigheter involvert. Det har vært en veldig treg saksbehandling, sier Henrik Garlik foran Retten i Århus.

Spesialaktor Amir Amirian sier at dommen har en helt spesiell karakter.


– Etter mitt syn er det en prinsipiell dom. Den er den første i sitt slag - så vidt jeg vet - i Danmark, og domfelte har i en årrekke mottatt penger som skulle ha gått til andre rettighetshavere. Derfor er jeg godt fornøyd med at retten i Aarhus har kommet frem til dette resultatet i dag. Nå må vi

ANNONCE