Nyhet

James Blake: "Hjernevaskingen fungerte og nå tror folk musikk er gratis"

James Blake slår ut mot teknologibransjens behandling av musikere. Flere musikkkolleger er enige

Den britiske superstjernen James Blake kritiserer musikk- og teknologibransjen i harde ordelag på sosiale medier. I et innlegg som han delte på Instagram søndag, beskriver han hvordan medier som Tiktok, Instagram og ulike strømmetjenester er med på å pushe musikernes levebrød, der ens sang kan gå viralt uten at artisten får betaling for det.

"Jeg elsker musikk. Jeg vil fortsette å bruke sosiale medier, men bare for å få kontakt med dere. Musikk er meningen med livet mitt, og jeg vil ikke at det skal bli ødelagt av noen plateselskaper og teknologiselskaper som ikke en gang betaler oss, og som utnytter oss», skriver James Blake i et innlegg på Instagram.

Deretter viser han til hvordan hans eget cover av Frank Oceans «Godspeed» gikk viralt, men hvor han selv ikke fikk noen nevneverdig betaling for det:


"Verken Frank eller jeg fikk så mye som en cent for det, fordi det var en såkalt "original lyd" i hver eneste video. Jeg vet ikke hvor mange millioner videoer som er laget med den sangen. De fleste av dem gjorde det. Jeg vet ikke engang at det var meg fordi navnet mitt ikke dukket opp, og jeg ble ikke merket heller. Jeg bryr meg ikke om pengene, men husk at neste gang favorittartisten din blir viral, får de ofte ikke betalt for det."

Han fortsetter:

"Musikeren har nettopp "fått en plattform" og "privilegiet" av å gå viralt med ett utkutt fra én sang. Musikkindustrien aksepterer det som skjer, og musikere blir knullet hardere enn noen andre. Jeg er ekstremt heldig som har fått være med av bransjen før streamingen tok over, og før alle de lyssky avtalene ble gjort bak ryggen vår», avslutter James Blake, som kaller trenden «hjernevasking» på Twitter:


I samme innlegg på Instagram trekker James Blake frem de små lydklippene som Tiktok er spesielt kjent for, hvor en kort frekvens på en sang blir klippet ut av sangen, hastigheten økes eller reduseres, og hvor tonehøyden kan endres.


"Det faktum at det finnes fans på konserter bare kjenner ett øyeblikk i en sang og resten av settet (og egentlig resten av den samme sangen) står de bare der uten å reagere, for hvorfor skulle de det? De kjenner absolutt ikke musikken", skriver James Blake.

Andre musikere som Ye (Kanye West) og Tyler, The Creator delte James Blakes innlegg på Instagram, med flere som ga uttrykk for sin enighet i kommentarfeltet. Blant annet hiphop-artisten Metro Boomin, som i en kommentar til innlegget skriver at han selv har nektet å publisere Tiktok-vennlige versjoner av låtene hans:

"De foreslo at jeg skulle gi ut vokalsporet, raske versjoner og langsomme versjoner av Creepin, og jeg bare noooo way lol", skriver Metro Boomin.


ANNONCE