Nyhet

GAFFA I GRØNLAND: Vi tar temperaturen på den arktiske musikkscenen

Redaksjonens midlertidige utenrikskorrespondent reiser nord for polarsirkelen for å delta på Arctic Sounds-festivalen.

Reportasjeturen er laget i samarbeid med Visit Greenland, men med 100 % redaksjonell frihet. 

Mer enn 300 kilometer nord for Nuuk ligger Grønlands nest største by, Sisimiut, med rundt 5,5 tusen innbyggere, som hvert år ønsker grønlandske og internasjonale musikere velkommen til Arctic Sounds-festivalen. I år går festivalen av stabelen i morgen, og GAFFA er på pletten for å få en smakebit på den nordiske musikkscenen.

Arctic Sounds er en årlig festival som i 10 år har presentert artister fra de nordiske landene samt Iniut Nunaat, som er navnet på det arktiske området, som utgjør de nordlige kanadiske regionene som strekker seg mot Grønland. Festivalen finner sted fra 28. mars til 1. april, og kan derfor i år feire tiårsjubileum. GAFFA har tidligere intervjuet artister som spilte på festivalen i fjor, der den færøyske musikeren Lea Kampmann beskrev hvordan hun hadde gjenoppdaget gleden ved å synge på sitt eget språk i forbindelse med et låtskrivingsprosjekt som kulminerte på festivalen. Til tross for at de er en del av samme Commonwealth, er mengden musikk på blant annet færøysk eller grønlandsk, som danske lyttere blir presentert for, begrenset. Skylden ligger nok både hos media og algoritmene, og heller ikke her går GAFFA fri. Resten av uken får du imidlertid muligheten til å se over skulderen til undertegnede, hvor du kan bli inspirert til din fremtidige musikklytting med toner fra Norden.


I år kan du oppleve navn som Grønlands Josef Tarrak, som i løpet av sin karriere har blitt en sentral stemme som representant for den unge generasjonen grønlendere som kjemper mot rasismen og fordommene og sosiale konsekvensene av den danske kolonitiden. Tarrak spilte også i den kritikerroste dokumentaren Kampen Om Grønland fra 2020, og opptrådte også på fjorårets Roskildefestival.

I tillegg kan du oppleve blant annet britiske OneDa, norske Pil & Bue, færøyske Teitur og Guðrið Hansdóttir, grønlandske Sound of the Damned og danske Lucky Lo samt danske Rigmor. Se hele programmet selv her, og følg GAFFA for anbefalinger fra Arctic Sounds.

ANNONCE