Nyhet

Den nordiske musikkbransjen avgir en felles erklæring mot Israels deltakelse i Eurovision

Over 4000 personer fra musikkbransjen i Sverige, Norge, Finland, Island og Danmark har skrevet under i protest mot Israels deltakelse i konkurransen

Bevegelsen mot Israels deltakelse i Eurovision Song Contest har tiltrukket seg flere overskrifter i inn- og utland de siste månedene. Bevegelser har vært å se i blant annet Sverige, Island, Norge og Finland, som alle har satt i gang underskriftsinnsamlinger og demonstrasjoner i protest mot Israels deltakelse i Eurovision.

Nå går de fem nordiske landene sammen, og kommer med en felles uttalelse, der de ber European Broadcast Union (organisasjonen bak konkurransen) ekskludere Israel.

Det skjer en knapp uke etter at EBU godkjente en revidert versjon av Israels sang, som opprinnelig var valgt ut til etterforskning, som kunne endt med diskvalifikasjon. Sangen – som den gang het «October Rain» – ble anklaget for å inneholde politiske meldinger, som skulle referere til Hamas sitt terrorangrep 7. oktober 2023. Sangen skiftet deretter navn til «Hurricane», og med endret tekst, EBU endte opp med å godkjenne den nye versjonen, og Israel er derfor velkommen til å delta i Eurovision, som i år arrangeres i Malmø.


Mer enn 4000 musikere, artister og musikkbransjefolk fra de fem nordiske landene har signert en erklæring som ber Israel ekskluderes fra konkurransen.

"Kravene er et svar på Israels massedrap og utsulting av palestinere i Gaza de siste fem månedene, samt Israels 75 år lange okkupasjon av Palestina og apartheidpolitikk. I mellomtiden har den internasjonale domstolen anklager om folkemord rettet mot Israel. of Justice. Vi føler sterkt at Israel ikke bør ha muligheten til å polere sitt offentlige image på Eurovision-scenen og dermed bruke det til å dekke over og fortsette sine menneskerettighetsbrudd," heter det i en del av den samlede uttalelsen, som kritiserer The EBU, som i 2022 valgte å ekskludere Russland fra konkurransen:

"EBU (European Broadcasting Union), har så langt ikke tatt en beslutning om å ekskludere Israel fra konkurransen. Dette er uforenlig med, og står i sterk kontrast til, deres raske beslutning om å ekskludere Russland etter invasjonen av Ukraina i 2022".


Les den kombinerte nordiske erklæringen nedenfor.

ANNONCE