Nyhet

Amnesty lanserer signaturinnsamling for dødsdømt rapper

Den iranske rapperen er dømt til døden for tekstene sine, som kritiserer landets styremakter. Du kan skrive under nedenfor!

Ifølge Amnesty International blir den iranske rapperen utsatt for elektriske støt, drapstrusler og vold i fengselet, noe som har gitt ham beinbrudd og nedsatt syn på det ene øyet. Det iranske regimet intensiverte bruken av dødsstraff i fjor, da «Women, Life, Freedom»-bevegelsen skapte store protester i landet mot det geistlige styret.

Salehi ble pågrepet under protestene, og etterpå delte myndighetene et skremmende bilde av rapperen som satt med bind for øynene i baksetet i en bil. Toomaj Salehi ble deretter dømt til seks års fengsel for å ha deltatt i protestene, men ble senere løslatt på grunn av en rettsfeil. Senere ble imidlertid den iranske rapperen dømt til døden for budskapet til musikken hans.

Ifølge tall fra Amnesty International henrettet Iran 853 mennesker i 2023. Dette plasserer Iran på 2. plass, like bak Kina, på listen over land som henretter flest mennesker per år. Dette er en økning på 48 prosent fra året før, da 576 ble henrettet. Blant de henrettede i 2023 er minst 24 kvinner og minst fem personer som var mindreårige da de begikk forbrytelsen.


Iranske myndigheter publiserer ikke selv statistikk over dødsdommer og henrettelser. Amnesty International har derfor innhentet tallene gjennom et samarbeid med den uavhengige ideelle organisasjonen Abdorrahman Boroumand Center, som jobber for å fremme demokrati og menneskerettigheter i Iran. I tillegg har Amnesty International innhentet data fra åpne kilder, inkludert rapporter fra statlige medier, uavhengige medier og andre menneskerettighetsorganisasjoner.

DU KAN SIGNERE UNDER PÅ AKSJONEN MOT Å HENRETTE TOOMAJ HER, og høre på et eksempel på en av Toomaj Salehis sanger nedenfor, hvor tekstene hans lyder som følger:

«Skyt oss i ryggen, drep de tørste. Vær stolt av drapene på ubevæpnede som søker rettferdighet. Mal over regimets forbrytelser med vakre farger. Ta bort de gode nyhetene og morgendagens hevn” / “Ikke vent på en frelser, den kommer ikke. Du er din egen frelser, din egen helt. Hvis du og jeg blir vi, så er vi ustoppelige. Vi er vår tids frelsere, vår skjulte imam».


ANNONCE