Nyhet

NEKROLOG: En av hiphopens skarpeste penner har gått bort

Punchline-mesteren Chino XL er død

I hiphopkretser ble han beundret av andre rappere for sine tekniske ferdigheter og var kjent som en punchline-gud. Han gikk fryktløst inn i hver battle og viet livet sitt til å skrive de skarpeste rimene. Nå har Chino XL gått bort i en alder av bare 50 år.

Det er rappere som selger millioner av album og som hele verden blir kjent med. Og så er det rappere som er anerkjent blant sine jevnaldrende og elsket av hardcore fans av sjangeren. Chino XL tilhørte sistnevnte type.

Chino XL, som egentlig het Derek Keith Barbosa, ble født i 1974 i The Bronx i New York, akkurat som hiphopen selv. Imidlertid vokste han opp med sin mor i New Jersey. Foreldrene hans var av Puerto Ricansk og afroamerikansk avstamning. Under en utrygg oppvekst fant han glede i å skrive rim, dikt og vitser. Allerede som tenåring fikk han et rykte som en dyktig rapper, og tidlig på nittitallet skapte han så mye oppmerksomhet med gruppen Art of Origin at produsenten og plateselskapsmannen Rick Rubin fikk øye på ham.


Rick Rubin lanserte Chino XL på plateselskapet American Recordings med albumet Here To Save You All i 1996. Allerede før albumslippet ble det oppstandelse rundt rapperen da selskapet la ut en annonse i hiphopmagasinet The Source med eksempler på Chino XLs tekster som «I show more blind rage / than Stevie Wonder and Ray Charles wrestling in a steel cage» og «Like OJ getting married again – I take another stab at it».

Det viste seg imidlertid at det var en helt annen linje som skulle bli hans mest kontroversielle, nemlig «Governmently engineered like Ebola for this rap garage sale / By this industry, I'm trying to get fucked like Tupac in jail». Tupac hørte verset og tok det så dårlig at han la Chino XL til listen over fiender på den ikoniske dissen "Hit 'Em Up".

Imidlertid hadde Chino XL flere strenger å spille på enn giftig dissing. Albumet inneholdt rørende sanger om hans blandede opphav og omvendt rasisme som "What Am I?" og karrierens største hit, kjærlighetssangen «Kreep», hvor han samplet Radioheads klassiker med (nesten) samme navn. Sporet, om et mislykket forhold som ender i sammenbrudd og stalking, var et imponerende eksempel på originalitet og historiefortelling og ble en pioner for introspektiv rap.


Han krysset veier med tungvektere som Big Punisher og Eminem over produksjoner fra J-Dilla

I de påfølgende årene ga han ut soloalbumene I Told You So, Poison Pen og Ricanstruction: The Black Rosary. Selv om de ikke fikk den samme oppmerksomheten som debuten, ble de høyt ansett av kjernepublikummet hans og han krysset veier med andre lyriske tungvektere som Kool G Rap, Big Punisher og Tech N9ne. I tillegg inneholdt I Told You So to produksjoner fra superprodusenten J-Dilla, noe som har gitt albumet et flott etterliv ettersom nye Dilla-fans stadig oppdager verket. I fjor ga han ut albumet God's Carpenter med produsent Stu Bangas, hvor han beviste at han absolutt ikke hadde glemt hvordan å gjøre rap med aggresjon og lidenskap.

Det var imidlertid spesielt da han ga eksempler på sin skarpe penn at den største oppmerksomheten ble rettet mot Chino XL. Han utmerket seg spesielt i hiphop-programmet The Wake Up Show på den californiske radiokanalen 92.3 The Beat. Her var hans opptredener, ofte fremført a cappella, så legendariske at folk over hele verden spilte de inn og delte dem som ekte sanger. Det samme gjaldt en ung Eminem, og da radiokanalen skulle ha en kjenningsmelodi, rett og slett kalt «The Anthem», deltok både Chino XL og Eminem i skapelsen av tracket.


Nå er selveste Chino XL blant de avdøde legendene. Han døde 29. juli og etterlot seg en kone og tre døtre. Og så etterlot han seg et skaperverk hvor han foredlet sitt lyriske håndverk gjennom hele karrieren og fryktløst leverte punchline etter punchline, noe som vitner om hvor dedikert han var til å forsvare tittelen som en av hiphopens skarpeste rimere.

Hvil i fred Chino XL og hvil i fred til alle mikrofonene han drepte.

“Inferiority complex, I got you carrying Glocks and tecs
And got you feeling hesitant to step on stage and represent
It's your complex that rips and wrecks your confidence
Creates paranoias inside of your mind when you rhyme
The term Chino's Latin, but I got black soul
Flows I create: Unforgettable like Nat King Cole”


  • Chino XL, 1974-2024

Eminem - The Death Of Slim Shady (Coup De Grâce): "Begravelsen til et kontroversielt alter ego"

ANNONCE