Nyhet

VILL UTVIKLING: Israel truer nå med å selv trekke seg fra Eurovision

EBU må avgjøre om Israels sangbidrag skal diskvalifiseres eller ikke. Israels minister kaller saken "skandaløs"

Bevegelsen mot Israels deltakelse i Eurovision Song Contest har trukket flere overskrifter i inn- og utland de siste månedene. Bevegelser har vært å se i blant annet Norge, Danmark, Sverige, Island og Finland, som også har satt i gang underskriftsinnsamlinger og demonstrasjoner i protest mot Israels deltakelse i Eurovision.

Nå truer imidlertid Israel selv med å trekke seg ut. Det skjer etter at «det er reist tvil om sangen israelsk fjernsyn har valgt ut til årets konkurranse er for politisk». Sangen som er valgt for å representere Israel synges av 20 år gamle Eden Golan og heter «October Rain».

Den israelske TV-stasjonen KAN er – medlem av European Broadcast Union (EBU), som arrangerer Eurovision. EBU undersøker for tiden om sangen inneholder et politisk budskap, som betyr at sangen blir diskvalifisert fra konkurransen.


TV-stasjonen KAN skriver selv på sine nettsider at de trekker seg fra konkurransen dersom sangen ikke blir godkjent: "Det må presiseres at Israel Broadcast Corporation ikke har til hensikt å erstatte sangen. Dette betyr at dersom sangen ikke blir godkjent European Broadcast Union, da vil ikke Israel delta i Eurovision"

Den politiske tolkningen
Sangen er ennå ikke sluppet, men den israelske TV-stasjonen KAN har selv publisert teksten til «October Rain». Sangen er anklaget for å handle om Hamas' terrorangrep 7. oktober 2023, og den påfølgende utviklingen i krigen. Les teksten selv nederst i denne artikkelen.

Det er foreløpig ikke kjent når etterforskningen av sangens budskap var ventet å være ferdig, og som derfor vil avgjøre om Israel deltar i årets Eurovision i Sverige. EBU bekrefter selv at de er i ferd med å diskutere sangens fremtid i konkurransen.


«EBU gransker for tiden teksten, en prosess som er konfidensiell mellom EBU og kringkasteren inntil en endelig avgjørelse er tatt», skriver EBU i en e-post til DR.

Israels kultur- og sportsminister Miki Zohar kaller EBUs overveielser om å diskvalifisere sangen for det israelske mediet Ynet, og mener ikke sangen inneholder politiske budskap: "Israels sang, som vil bli fremført av Eden Golan, er en gripende sang , som uttrykker følelsene til folket og landet i disse dager, og som ikke er politisk», sier statsråden.

Les teksten til «October Rain» sunget av Eden Golan nedenfor. Det siste verset synges på hebraisk, men er her oversatt til engelsk.


ANNONCE