Nyhet

Orgel bytter akkord etter to år - spiller 639 år lang sang

Siden 2001 har det vært et spesialbygget orgel i Halberstadt, Tyskland, hvis formål er å fremføre en sang så sakte som mulig.

Sangen det er snakk om, "Organ2/Aslsp (As Slow As Possible)", ble skrevet av den minimalistiske komponisten John Cage i 1987, med selve intensjonen om å fremføres så sakte som mulig. Premieren på stykket samme år varte i 30 minutter.

Men ifølge Stereogum er tanken at orgelet i Halberstadt skal vare mye lenger enn det. Gruppen bak prosjektet, The John Cage Organ Project, planlegger at stykket skal fremføres til år 2640, det vil si 639 år fra den første tonen ble spilt og prosjektet startet i 2001.

Grunnen til at sangen har blitt fremført i nøyaktig 639 år er basert i Halberstadts historie. I følge prosjektets nettsider ble det første orgelet med 12-toners keyboard bygget i byens katedral i 1361. Ved årtusenskiftet 639 år senere, og frem til i dag, er en stor del av moderne musikk basert på samme type av skala.


Mandag byttet orgelet akkorder for første gang på to år, og en ekstra pipe ble lagt til for å skape en ny klang. Neste akkordskifte forventes å finne sted 5. august 2026.

I et klipp på Facebook forteller NPR mer om orgelet og dets historie. Se det her.

ANNONCE