Nyhet

CD-platen gjør comeback

I Oslo åpner platebutikken Big Dipper ny CD-avdeling og Platekompaniet merker at CD-ene er mer populære enn før. Har formatet blitt gjenoppdaget?

I USA har salget av CD-album økt for første gang på to tiår. Fra 2020 til 2021 økte salget med 1,1 prosent, Ifølge Klassekampen. I går skrev avisa at også norske platebutikker melder om økt interesse for CD-er.

Platebutikken Big Dipper i Oslo faset ut salget av CD-er for ti år siden, på grunn av manglende lønnsomhet. Nå gjenoppstår avdelingen for salg av CD-er.

– I en periode ble du jo nesten ansett for å være en tomsing hvis du drev med cd-er. Men nå har det fått en helt annen status som objekt, sier daglig leder i Big Dipper, Andreas Leine Jakobsen, til Klassekampen.

Produktsjef hos Platekompaniet, Lloyd Hektoen, sier til avisa at det er flere årsaker til økning i salg. Han trekker blant annet frem nye albumutgivelser med storselgere som ABBA og Rammstein, utbredelsen av «K-pop» og det folkefinansierte prosjektet «Norske albumklassikere» i regi av Christer Falck og John Richard Stenberg.

Formålet med «Norske albumklassikere» er å gi ut album som ikke tidligere har vært utgitt på CD. Da prosjektet var i oppstartsfasen i fjor, fikk Falck spørsmålet om hvorfor han velger å gi ut albumene i CD-format og ikke i vinyl. Til det svarte den tidligere platebutikkeieren:

– CD-en er som Trump-tilhengere – man snakker ikke så mye om den. Men det selges faktisk cirka like mye CD som vinyl i Norge, selv om flere butikker kun selger vinyl. Grunnen til at omsetningstallene for vinyl er høyere enn CD, er fordi vinylplater er mye dyrere. Nå har det blitt slik at folk har råd til to CD-er for prisen av én vinylplate.

ANNONCE