Nyhet

Aretha Franklin ble overvåket av FBI i 40 år

Amerikansk etterretning prøvde i lang tid å koble souldronningen til ekstremisme.

Mellom årene 1967 og 2007 ble «The Queen Of Soul», Aretha Franklin, underlagt overvåking av Federal Bureau Of Investigation (FBI). Det kommer frem i dokumenter Rolling Stone har innhentet.

– Jeg er ikke sikker på om min mor var klar over at hun ble overvåket av FBI, men det jeg vet er at hun ikke hadde noe å skjule, sier Kecalf Franklin, sønnen til Aretha Franklin, til samme musikkmagasin.

I de fremlagte dokumentene dukker det opp ord og uttrykk som «svarte ekstremister», «kommunistiske støttespillere» og «radikal». Det fremkommer også at FBI brukte overvåking, infiltrasjon og falske telefonsamtaler for å tilegne seg informasjon om artisten.


FBIs interesse for sangeren var ikke minst basert på hennes forhold til Martin Luther King, som var en god venn av faren Clarence L. Franklin. Aretha engasjerte seg i borgerrettighetsspørsmål og var en tidlig tilhenger av King. Det skriver avisen The Sun om saken.

Dette var også med på å bidra til at FBI kontinuerlig overvåket artistens adresse, telefonnummer og aktiviteter. Ifølge Rolling Stone inneholder dokumentene også en rekke brev som inneholder drapstrusler mot Franklin, der antatte gjerningsmenn truer med å drepe hele familien hennes. Ytterligere informasjon om de mistenkte avsenderne er imidlertid maskert i dokumentene.

Andre artister som har blitt overvåket gjennom årene inkluderer Marvin Gaye, Jimi Hendrix, Miriam Makeba og Micky Dolenz fra The Monkees, skriver Rolling Stone.


ANNONCE