Nyhet

Her er årets beste musikkbilder

GAFFA Photo Awards gikk av stabelen tirsdag kveld.

Tirsdag kveld gikk GAFFA Photo Awards av stabelen på Scandic Hotel Vulkan i Oslo, hvor de beste bildene vil være utstilt hele desember. Samtlige bilder kan ses riktig skalert i fotogalleriet ovenfor og vinnerne står listet nederst i artikkelen. 

Under utdelingen i Oslo ble det prisdryss på fotografene Suie Ann Lee, Helge Brekke og Grethe Nygaard. Prisen tar sikte på å kåre de beste musikkbildene fra året som er gått og deles ut i fire kategorier i tillegg til den aller gjeveste: Årets musikkfoto. I år var det Suie Ann Lee som stakk av med Årets musikkfoto for et enestestående bilde av Isah. For samme bilde vant hun også Årets livefoto. 

Årets musikkfoto og årets livefoto av Suie Ann Lee
Årets musikkfoto og årets livefoto av Suie Ann Lee


Suie Ann Lee mottok prisen med følgende begrunnelse fra juryen: 

– Det er noe helt spesielt i de to hendene som møtes i dette eminente og nå prisvinnende konsertbildet. I Suie Ann Lees fotografi fanges et enestående lite øyeblikk hvor grensene mellom scene og publikum, artist og fan, viskes ut. Samtidig er øyeblikket fanget i en vinkel som gjør det hele poetisk og kunstnerisk. Vi ser opp mot Isah som har kommet oss i møte fra et glitrende lysrike bak ham. Det får han til å ligne en nesten religiøs skikkelse som strekker sin hånd ut mot oss. Bildet evner slik å si noe om hva musikk kan bety for mennesker.  

Suie Ann Lee mottok to førsteplasser
Suie Ann Lee mottok to førsteplasser


Fotograf Helge Brekke tok også en storeslem under prisutdelingen og dro hjem med både Årets portrett og Årets publikumsbilde. Han vant Årets portrett med et bilde av Metteson i Operaen og Årets publikumsbilde for et hjertevarmende bilde fra Øyafestivalen. 

Juryens begrunnelse lød som følger:

De som har fulgt Mettesons karriere vet at scenen er hans lekeplass. Når fotograf Helge Brekke lar han stå med ryggen mot setene og ansiktet mot scenen gir det bildet et introspektivt preg. Videre fungerer Operaens innside som en perfekt og scenisk ramme for portrettet. Det er velkomponert ned til siste detalj, bare se hvordan øreproppene legger seg i en positur som etterligner måten Metteson står på. Det gir bildet en fantastisk harmoni. 

Årets portrett, tatt av Helge Brekke
Årets portrett, tatt av Helge Brekke


Juryens begrunnelse for Årets publikumsbilde var følgende:

Dette bildet fanger intensite​ten i å endelig stå foran en konsertscene igjen. I mengden av mennesker er det det intime og sårbare som stikker seg frem i bildet. Og selv om det er to mennesker vi ser, er det først og fremst kjærligheten i armkroken og den trygge hånden oppover ryggen som er bildets ledemotiv. Bildets sterke rødfarge bidrar til å ramme inn disse kjærtegnene. 

Årets publikumbilde tatt av Helge Brekke
Årets publikumbilde tatt av Helge Brekke


Årets feature gikk til Grethe Nygaards serie av Skambankts siste turné. Juryen trakk fram de fem beste bildene og la ved følgende begrunnelse: 

​​​​​​​​​– Grethe Nygaards feature-serie fanger de mange ansiktsutrykkene på en siste turné. Fotoserien fremviser Skambankts reise både romlig og mentalt, fra bussturene, nervene før konsertstart og når de våte av svette takker for seg. De mange modusene Nygaard har fanget gjør dette til vinneren av feature-prisen.

Årets feature av Grethe Nygaard
Årets feature av Grethe Nygaard


 


Alle de nominerte bildene kan ses i fotogalleriet øverst og på Scandic Hotel Vulkan ut hele desember. Onsdag 23. november arrangeres GAFFA Photo Awards i Stockholm og 24. november i København. Fotoprisutdelingene er i samarbeid med Canon. 

 

Årets musikkbilde: Suie Ann Lee, bilde av Isah


Årets livebilde: Suie Ann Lee, bilde av Isah
2. plass: Suie Ann Lee, bilde av Musti
3. plass: Helge Brekke, bilde av Florence + The Machine

Årets portrett: Helge Brekke, bilde av Metteson
2. plass: Suie Ann Lee, bilde av Delara
3. plass: Helge Brekke, bilde av Freddie Gibbs

Årets publikumsbilde: Helge Brekke, Øyafestivalen
2. plass: Helge Brekke, Øyafestivalen
3. plass: Camilla Lundbye, Ghost-konsert


Årets feature: Grethe Nygaard, Skambankt på turné

 

Se dette innlegget på Instagram

Et innlegg delt av GAFFA (@gaffa_no)


ANNONCE