Nyhet

Ikonisk julelåt fyller 50 år

GAFFA.no - alt om musikk!

I dag er det 50 år siden juleklassikeren «Happy Xmas (War Is Over)» av John Lennon og Yoko Ono / Plastic Ono Band ble utgitt i USA.

The Beatles brøt opp i 1970, men allerede årene før hadde John Lennon startet sin solokarriere med utgivelsen av sitt eksperimentelle debutalbum Unfinished Music No. 1 i 1968 og dannelsen av Plastic Ono Band i samarbeid med partneren Yoko Ono 1969.

I oktober 1971 ga John Lennon ut den legendariske hitlåten «Imagine» fra albumet med samme navn, og 1. desember fulgte utgivelsen av Happy Xmas (War Is Over). Sangen ble den syvende singelen Lennon ga ut som soloartist etter sin tid med The Beatles.


Tidenes julesang?

Denne klassikeren er blitt uunngåelig å høre så fort det blir desember, og regnes av mange som en av tidenes beste julesanger. Selv om verket handler om jul, fikk sangen sin start i 1969 ved en helt annen anledning. Den gang var det omfattende protester mot USAs deltakelse i Vietnamkrigen, og i forbindelse med dette startet Lennon og Ono en toårig fredskampanje.

LES MER: Ny Oslo-festival med første slipp


Mange husker nok de ikoniske bildene av paret fra bryllupsreisen samme år der de to artistene sitter i en seng med ordene «Hair peace» og «Bed Peace» klistret på vinduene bak seg. I desember 1969 startet ekteparet også en internasjonal kampanje hvor man på skilt i 12 av verdens storbyer kunne se svart-hvittplakater med ordene 'WAR IS OVER! If You Want It - Happy Christmas from John & Yoko».

Denne kampanjen kan sees på som en direkte forløper til den populære julesangen.

Demoversjon på et hotellrom


Nesten to år senere, i oktober 1971, spilte John Lennon inn den første demoversjonen av sangen med en akustisk gitar på et hotellrom på St. Regis Hotel i New York City. Ono ble kreditert som medforfatter.

Det tidligere Beatles-medlemmet hadde tidligere uttalt at «Imagine» – til tross for sangens kontroversielle tekster om kapitalisme, religion og nasjonalisme – klarte å bli en kommersiell suksess fordi budskapet ble formidlet «med litt honning». Planen skulle bli lik med «Happy Xmas (War Is Over)». Fredsbudskapet skulle formidles på en optimistisk måte uten å bli for søt.


Under innspillingen fikk paret hjelp av Harlem Community Choir, bestående av 30 barn som bidro med bakgrunnssang. I begynnelsen av sangen hvisker Ono først god jul til datteren Kyoko Chan Cox, et barn hun har med eksmannen Anthony Cox, mens Lennon følgelig sender den samme hilsenen til sønnen Julian fra ekteskapet hans med ekskona Cynthia Lennon.

LES MER: Alan Walkers rotete verdensbilde

Nesten et år etter utgivelsen i USA ble «Happy Xmas (War Is Over)» utgitt i Storbritannia 24. november 1972. Forsinkelsen skyldes uenighet om publiseringsrettigheter. Låten ble en hit umiddelbart og ble nummer 4 på den engelske listen. Den nådde toppen av hitlistene desember 1980, altså først etter Lennons død.


Første Beatle med julesang

Lennon var den første av de tidligere Beatles-medlemmene til å g ut en julesang. Deretter kom George Harrisons «Ding Dong, Ding Dong» fra albumet Dark Horse i 1974. I 1979 ga Paul McCartney ut låten «Wonderful Christmastime», som imidlertid ikke kan sies å ha nådd samme suksessnivå som Lennons klassiker.

Til slutt, i 1999, ga Ringo Starr ut albumet med tittelen I Wanna Be Santa Claus.


LES MER: Freddie Mercurys 10 beste sangprestasjoner

John Lennon og Yoko Ono møttes første gang i november 1966 på Indica Gallery i London, hvor Ono hadde en kunstutstilling. Lennon var glad i et av Onos verk, der en trapp førte opp til et maleri som hang i taket. Her måtte betrakteren bruke et forstørrelsesglass for å lese ordet som bare lyder: 'Ja'. Dette rørte noe ved Lennon.

Sammen fikk paret sønnen Sean Lennon som i 2018 spilte inn sin egen versjon av farens juleklassiker i samarbeid med Miley Cyrus og Mark Ronson.

John Lennon og Yoko Ono var sammen frem  til 1980, da Lennon ble skutt og drept utenfor parets hjem i New York av den psykisk syke Mark Chapman. Lennon ble bare 40 år gammel.

ANNONCE