Nyhet

Nasjonalbiblioteket skal digitalisere unikt materiale

GAFFA.no - alt om musikk.

Levende bilder og musikkopptak kan fort gå tapt i museenes hvelv. Men nå tar Nasjonalbiblioteket grep.

Kulturdepartementet har satt Nasjonalbiblioteket på en omfattende jobb: Nå skal audiovisuelt kulturhistorisk materiale i arkiv, museer, bibliotek og samlinger digitaliseres.

— Dette er en oppgave vi har ønsket oss, og som vi brenner for, sier direktør for Nasjonalbiblioteket Aslak Sira Myhre. Han legger til at behovet for å sikre at denne delen av kulturarven er akutt – og legger til at Nasjonalbiblioteket har kompetansen og kunnskapen som trengs for å få gjort noe med det.


LES OGSÅ: GAFFAs OverOslo-spilleliste.

Kulturminister Trine Skei Grande sier via en pressemelding:

— Vi vet at lyd og levende bilder i samlingene til små og store museer og arkiver rundt om i landet står i fare for å gå tapt for alltid, fordi bærerne de er lagret på forvitrer. Dette må vi gjøre noe med.


Artikkelen fortsetter under bildet.

Nå skal det digitaliseres: Kulturminister Trine Skei Grande og Aslak Sira Myhre vil redde audiovisuelt materiale fra å gå tapt. FOTO: Nasjonalbiblioteket


Hun sikter til alt fra gamle filmruller, minidisker, betamaxkassetter og CD-er, og legger til:

— Digitalisering vil sikre at dette unike materialet bevares og at det blir mere tilgjengelig både for forskere og alle oss andre. Jeg har derfor gitt Nasjonalbiblioteket i oppgave å kartlegge materialet og å lage et utkast til en nasjonal plan for digitalisering av det. Dette vil gi oss et godt grunnlag for å avgjøre hvilke grep vi må ta fremover.

LES OGSÅ: Foo Fighters-fansen bekymret for Dave Grohl.


Kartleggingen og utkast til plan for digitalisering skal legges fram for Kulturdepartementet i løpet av våren 2019.

(©NTB)

ANNONCE