Nyhet

GAFFA kårer Kadettens beste moshpits

GAFFA.no - alt om musikk.

Moshpits, som regel forbundet med metal- og hardcorekonserter, har for lengst blitt en del av hiphopen.

På onsdag ble tidenes første utgave av Kadetten rundet av, etter to dager fylt med sol, bading og konserter i verdensklasse. Plakaten var hovedsakelig dominert av navn innenfor hiphop, samt et par noe malplasserte Dj-er og popartister.

LES OGSÅ: 123 personer tatt med narkotika ved musikkfestival.


Én ting det dog var mer enn nok av, var moshpits. Jeg har faktisk aldri sett lignende her til lands. Med tanke på at halve stumpen min er et digert blåmerke og at jeg savner to par solbriller etter å ha tatt del i flere av disse, anser jeg meg som verdig til å rangere Kadettens fem beste moshpits.

Moshpitens spede start

Det er vanskelig å finne ut akkurat hvor moshpiten hadde sin opprinnelse. Internett har nok av kranglefanter som argumenterer for hvorfor akkurat deres favorittband oppfant moshpiten.


Se en liten video fra Kadetten dag én nedenfor. Artikkelen fortsetter under videoen.

Det vi (nesten) med sikkerhet kan si, er at det startet på vestkysten av USA, som del av hardcore-bevegelsen mot slutten av 70-tallet. Grupper som Germs, Fear og Black Flag attribueres ofte for å ha bidratt til å spre det fra vestkysten til resten av landet.


LES OGSÅ: Avslutningskonserten på Roskilde avlyst etter fallulykke.

Denne bevegelsen skildres i bøker som «Our Band Could Be Your Life» av Michael Azerrad. For hiphopen er «moshing» nylig blitt et fast innslag på konserter.

Dette skyldes muligens hvordan hiphop i større og større grad låner elementer fra rocken, men det kan vi spare til en annen sak.


Her er Kadettens fem beste moshpits:

5. Kamelen (Jongscenen)


Femte plass går til Bergens egne Kamelen. Det var nok mange konserter som både hadde større og livligere mosher, men Kamelen satte en tidlig standard på onsdagen. Andre dag på Kadetten var så vidt i gang i det Kamelen inntok scenen.

De som hadde klart å komme seg inn på festivalen i tide, var kanskje noe reduserte etter gårsdagen. Dette gikk heldigvis raskt over da man fikk tatt en liten dukkert og moshet litt til Si Ingenting.

4. GoldLink (Jongscenen)

FOTO: Samuel John Ditta


GoldLink var blant de mindre energiske rapperne som var hyret inn til å opptre på Kadetten. Jeg regnet egentlig med at publikum endelig ville holde seg i ro, men neida Moshpits ble formet fra første sang, og selv Goldlink så litt forfjamset ut der han sto og sang om kjærlighet.


Han forstod hva publikummet ville ha og ga dem akkurat det. Hans egne sanger ble lagt på hyllen, slik at mosh-vennlige låter som Hard In Da Paint og Smells Like Teen Spirit kunne få spillerom.

3. Anderson .Paak (Løkkescenen)


FOTO: Helge Brekke

Heller ikke en av artistene du forbinder med svette moshpits, men jaggu ble det liv her også. Han har bakgrunn innenfor punkrock, og det var tydelig at Paak også likte det som skjedde på plenen foran ham.

LES OGSÅ: «En helt feil booking».


Han organiserte derfor en gigantisk ring under hans nye singel Bubblin, hvor halve konserten slang seg inn. I tillegg til at han også kastet seg ut blant publikum. En av de snillere moshpitene i løpet av festivalen, men det er tross alt vanskelig å være aggressiv når selveste Anderson .Paak står på scenen.

2. Lil Pump (Jongscenen)


FOTO: Shawn Arvind

Lille pumpa er tydeligvis i stand til å lage store moshpits. Musikken hans er energisk, repetitiv og med høyt tempo. Den gir deg rett og slett lyst til å gjøre noe dumt. Pump selv var trolig den som var mest involvert i kaoset, og sto på scenen og dirigerte de forskjellige sirklene som dannet seg.

Ved to anledninger måtte jeg trekke meg ut for å trekke frisk luft og få i meg litt vann. Tredje gangen kom jeg haltende ut etter at jeg fikk verdens største 15-åring over meg.


1. Tyler, The Creator (Jongscenen)

FOTO: Helge Brekke


Ingen overraskelse her. Tyler fortjener mye av æren for at moshing er blitt en greie innenfor hiphop. I sine yngre og mer aggressive dager var han kjent for nærmest å skade både seg selv og publikum under konsertene sine.

LES OGSÅ: Finansiering til ny festival på Hove er klart.

Under konserten hans på Kadetten ble det ved flere anledninger skapt flere ringer samtidig, som til slutt slo seg sammen til en diger en. En kan nesten si at de ti første radene foran scenen var en diger moshpit. Alle mann var med, og det så ut til at folk faktisk forstod hva greia gikk ut på. Hver gang noen gikk i bakken, strømmet folk til for å hjelpe vedkommende opp igjen.


Sånn skal det være. Kudos til Tyler.

Er det noen du mener mangler på listen? Gi oss gjerne en beskjed om hvem og hvorfor i kommentarfeltet under artikkelen eller på GAFFAs Facebook-side.

ANNONCE