Nyhet

Festivalarrangører raser mot Live Nation

GAFFA.no - alt om musikk.

Konsertarrangørene i Live Nation har tidligere vært i hardt vær og er blitt kritisert for å monopolisere konsertmarkedet. Nå er selskapet nok en gang i stormkast - flere oppfordrer CMA (Competition and Markets Authority) til å undersøke Live Nations konkurransebegrensede atferd i Storbritannia.

Det skriver The Guardian. Flere uavhengige musikkfestivaler oppfordret det britiske konkurransetilsynet til å undersøke det amerikanske selskapet Live Nations markedsdominans i den britiske musikkindustrien. De mindre festivalene er blant annet redde for at sommerfestivalene lider under Live Nations konkurransefordeler. Flere er urolige for at selskapet kveler den britiske musikkbransjen.

LES OGSÅ: Nektet å la seg avbilde med Trump.


Foreningen for uavhengige festivaler, AIF, har opprettet en såkalt «merking» som skal hjelpe forbrukerne til å identifisere uavhengige begivenheter samt et kart som viser hvor stor del av britiske festivaler som eies av Live Nation eller dets datterselskaper. Listen inkluderer festivalene Latitude, Isle Of Wight Festival, Reading & Leeds, Parklife og Lovebox.  

— Å gi et enkelt selskap muligheten til å dominere festivaler og livemusikk-sektoren ved hjelp av vertikal integrasjon reduserer mengden valgmuligheter og «value for the money» til alle musikkfans, uttaler AIFs direktør Paul Reed.

Låser artister til eksklusivitetsavtaler


Angivelig har Live Nation en markedsandel på 26 % for arrangementer med en kapasitet på mer enn 5.000 mennesker i Storbritannia. Samtidig har det også bremset en lang rekke avtaler med artister for de uavhengige festivalene i og med at artistene er låst i eksklusivitetsavtaler med Live Nation-arrangementer - noe som blokkerer for nye markedsdeltakere i musikkbransjen. Live Nation eier dessuten Ticketmaster, verdens største billettilbyder som forvalter mer enn 500 artister og avholder mer enn 30.000 konserter globalt.

Selskapet har foreløpig ikke kommentert saken.

LES OGSÅ: Hvordan Live Nation og Ticketmaster monopoliserer konsertmarkedet.


Live Nation er også et førende konsertbyrå her til lands, men har foreløpig ikke beveget seg i særlig stor grad inn på festivalmarkedet her til lands. Selskapet er dog med på å arrangere Findings Festival i Oslo.

ANNONCE