Nyhet

Ville lage motvekt til russelåtenes horebudskap

Den anerkjente låtskriveren Trygve Skaug gikk nylig hardt ut mot russelåtprodusenter som satser på grove tekster. Nå lanserer han sin egen låt – skrevet for sine egne unger, kalt «Skuddsikker».

Den anerkjente låtskriveren Trygve Skaug gikk nylig hardt ut mot russelåtprodusenter som satser på grove tekster. Nå lanserer han sin egen låt – skrevet for sine egne unger, kalt Skuddsikker.

For skuddsikre er det Skaug ønsker at særlig de to døtrene skal være – når deres russetid etter hvert kommer, og de får høre låttekster som for eksempel kaller jenter for «bare dumme horer».

— Da jeg hørte teksten, begynte tankene mine å spinne rundt det at «om noen år er det mine barn de synger om». Det satte følelseskarusellen min i gang, medgir Trygve Skaug.


Ord har kraft

For han vet godt hvor sterkt ord kan treffe. Han er den som oversatte og bearbeidet Eva Weel Skrams sterke – men engelskspråklige – låttekst Walk Away om til å bli «Berre la meg vær». På norsk treffer sangens budskap, om usikkerhet og det å føle at man ikke er bra nok, enda sterkere.

LES OGSÅ: Norsk festival inviterer statsledere til fredssamtaler.


— Hennes historie, om hvordan det at noen sa «hun feite grisen» om henne da hun var 12 år førte til spiseforstyrrelser, gjorde inntrykk, sier Skaug til NTB.

Artikkelen fortsetter under bildet.


Trygve Skaug (Foto: Gitte Johannesen / NTB Scanpix).

Tanken bak hans egen låt Skuddsikker, ute fredag, var at han ikke skulle være en som sitter og blir sur – men heller komme med noe å melde selv.

— Og da ble det i form av en låt, for jeg tror også på den positive kraften i musikken, sier Trygve Skaug.


Gjøre valg

Låtskriveren og artisten engasjerte seg i russelåtdebatten som raste i mars. Dermed ble Skaug invitert til et samarbeid med de anonyme låtprodusentene Baronen og Tjuven – de som ertet på seg Amnesty med låten «Sopranos 2017", som russebussen selv senere trakk.

Han takket «nei» til dette, fordi han mente man som låtskriver har to valg: Å skrive låter som havner i haugen med ting man tror kan gjøre verden til et bedre sted, eller lage låter som bidrar til å gjøre verden et verre sted.


— Og det gjelder fra første låt du lager, fastslår Trygve Skaug – få dager etter at en av tidligere års mest kritiserte russelåtprodusenter, Andreas «Tix» Haukeland, fortalte til Dagbladet hvordan «stempelet» fremdeles henger ved ham – selv om han er blitt tilnærmet stueren nå.

LES OGSÅ: Norske artister slår av musikken i protest.

— Det er derfor mange av de andre produsentene er anonyme. Men hvorfor lage noe du ikke kan sette navnet ditt på? sier Skaug.


Til unge - og fedrene

Han beskriver Skuddsikker som en sang både til alle pappaer som føler det samme som han vet han kommer til å føle om noen år – men stilet den også til sine egne tre barn.

— Nå vil min sang ligge der ute, som et motsvar til det unge får høre som får dem til å føle seg små. Den blir nok ikke spilt noe i nærheten av russelåtene. Men jeg håper den finner veien til noen, sier han inderlig.


Artikkelen fortsetter under videoen.

Teksten lyder: «Om jeg kunne gjøre deg skuddsikker, gjøre sånn at dritten bare preller av. Men jeg er dessverre bare meg. Jeg er bare pappa», men også mer håpefulle linjer som: «Når du trenger en som alltid er mer glad i deg enn det du er sjøl, da står jeg klar til å ta min tørn».


LES OGSÅ: Skal gi ut norske klassikere på vinyl.

— Barna mine er fremdeles små, jeg kan fremdeles fikse alt. Men jeg vet det kommer en dag hvor jeg ikke lenger er verdens tøffeste. Hva når hun er 16-17? Den fæle følelsen av å være ham som står hjemme i stua og venter klokken to om natten kjenner jeg allerede på, sier Trygve Skaug og legger til:

— Jeg er like bekymret for sønnen min som for de to jentene mine.


(©NTB)

ANNONCE