Nyhet

— Jeg vil alltid kjenne på det å være på vei mot noe

Les langt intervju med Ida Jenshus.

— Musikken er min beste venn, en rød tråd som alltid er der og gir meg en trygghet uansett hvor lavt jeg er og hvor mye motstand jeg møter i livet, sier Ida Jenshus.

Natten før landet hun hjemme i Trøndelag, rett fra Nashville, musikkbyen der hun fant seg både en legendarisk låtskriver å jobbe sammen med – og en låve hvor hun kunne sitte alene med mange gitarer og spille mye.

LES OGSÅ: Opplev den prisvinnende artisten i intim setting til høsten.


— Livet har forandret seg mye de siste to årene, og det preger det jeg har skrevet. Verden forandrer seg. Alle opplevelser får deg til å se annerledes på ting, sier hun til NTB:

— Desto eldre jeg er blitt, jo mer klar er jeg blitt over hvor heldig jeg er, som har det i meg. Men det er også viktig ikke å gå lei, men beholde iveren og drømmene i musikken man hadde opprinnelig når man var barn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix


— Mye har skjedd


Ida Jenshus fylte 30 år i april. Det er i år også 10 år siden hun vant NRKs talentkonkurranse «Lyden av lørdag» og platekontrakt. Det førte til tre Spellemann-vinnende album i årene 2008 til 2012. Fireren, Starting Over Again, kom i 2015.

LES OGSÅ: «Norges svar på Joni Mitchell».

Hun har tilbrakt mye tid i Nashville, USAs sterke musikkby, i det siste. Der har hun jobbet med nye musikere, turnert med J.D. Souther – kjent for sitt samarbeid med Eagles og Linda Ronstadt, og stadig skjøvet på egne grenser.


Føler du deg voksen?

— Musikk har et eget språk, der alder ikke har betydning. Mer enn et tall er det opplevelser og møter som har forandret meg gjennom livet. Det er mye som har skjedd de siste årene, og det forandret meg som person. Men jeg setter pris på opplevelsene. Om det er skuffelse, tristhet, lykke eller glede, så er det med på å utvikle hvem du er.

Strippet uttrykk


Nå byr Ida Jenshus på både en liveutgivelse i mai og på sitt sjette studioalbum i vente senere i år. Hun går litt andre veier – igjen.

— Jeg må være i bevegelse og er livredd for å fastne i noe spor. Jeg har alltid følt meg litt imellom alt, aldri som en reinspikka countryartist eller pop eller rock. For meg finnes det to sjangre, «god» eller «dårlig», og jeg ønsker å fortsette å forske på eget uttrykk. Jeg kan ikke føle meg bundet, den friheten må man nesten ha når man vil videre og skape noe nytt.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Liveskiven var med på å bane vei for uttrykket på studioalbumet som ventes i løpet av året. For etter noen foregående utgivelser med stort lydbilde og band, ville hun begynne albumprosessen med å gjøre en turné der låtene ble strippet ned.


— Det å prøve å fange det impulsive og spontane istedenfor å perfeksjonere i studio, tiltrakk meg veldig. I stedet for å sitte og skrive nye sanger i et år, ville jeg at det skulle skje noe organisk og levende på veien og i møtet med publikum, sier hun.


Slippe kontrollen

Dermed lda Jenshus ut på landeveien fulgt bare av trommeslager Pål Hausken og lydtekniker Håvard Soknes, som trykket på opptak – enten kveldens spillested var et fyr eller en bistro. Hun ville kaste seg ut på dypt vann, og slippe opp på kontrollen. Det bidro Hauskens jazzbakgrunn til.

— Han spiller aldri likt fra kveld til kveld. Du hører han er rotfestet i jazzverdenen, der man eksperimenterer mye. Det står i stil med prosjektet.


LES OGSÅ: Bergenfest utvider med spesiell scene.

— Noen kvelder var det at jeg så rundt meg og tenkte «jeg får bare hoppe i det». Men det føltes som en ny utfordring, sier Jenshus og legger til at intimkonserter er intime også for den som spiller.

— Folk satt nesten i fanget vårt mens jeg presenterte nye låter. En av dem skrev jeg ferdig – på Skype – med J.D. Souther klokken to om natten før en konsert!


Bor i koffert

Noen av de nyskrevne låtene havnet på platen kalt Live. De to første to låtene slippes digitalt fredag. Så følger fire nye sanger de to neste fredagene – før en vinylutgivelse som samler alle seks samt et bonusspor kommer i juni.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ida Jenshus på Øyafestivalen i 2015. Foto: Stian Schløsser Møller


Andre spares til den kommende studioplaten, som også er preget av det nedstrippede uttrykket. Det er spilt inn dels i Nashville, og dels skal Ida Jenshus jobbe i Propeller Studio i Oslo og i studioet i Ler utenfor Trondheim.


LES OGSÅ: Highasakite avkrefter ryktene.

Ida Jenshus har beholdt adresse i Norge, selv med pendlingen til USA, og sier hun føler hun «bor i koffert hit og dit». Det synes hun er helt greit, selv om det byr på utfordringer og ustabilitet.

— Jeg er vel litt «på besøk» uansett hvor jeg er nå, men det er verdt det. Kanskje vil det bli tid for noe annet senere. Men jeg føler at jeg alltid vil kjenne på det å være på vei mot noe. Da utfordrer man seg selv gjennom omgivelsene man er i. Det har gjort noe med meg som person, låtskriver og musiker.


(©NTB)

ANNONCE