Nyhet

Norwegian Wood takket nei til stor internasjonal artist

25-årsjubileet tar oss tilbake til «badet», der festivalen hører hjemme.

25-årsjubileet tar oss tilbake til «badet», der festivalen hører hjemme.

I år er Norwegian Wood tilbake i Frognerbadet, etter at festivalen i fjor så seg nødt til å kutte ned til én dag – og ble satt til Sukkerbiten, uten de helt store trekkplastrene. Nå er festivalen tilbake hvor den hører hjemme, understreker festivalsjef Svein Bjørge.

— Det føles helt fantastisk, og naturlig. Norwegian Wood hører hjemme i nydelige Frognerbadet, og ingen andre steder. Det er jo Oslos flotteste festivalarena.


Det at festivalen er tilbake der er i seg selv kanskje nok til å trekke de mest hardbarka Norwegian Wood-fansene der ute, men festivalen har også et godt knippe artister å by på.

LES OGSÅ: Norske stjernegitarister hyller Jimi Hendrix på Norwegian Wood.

Det er dog en liten forskjell fra tidligere år. Absolutt alle er norske. Det begrunner festivalsjefen slik:


— Årets program kom ut av at jeg ønsket å fortelle en historie, når det nå var 25-årsjubileum. Jeg lå på sofaen og leste gjennom jubileumsboka for 20-årsjubileet, og da stusset jeg på at det var så mange norske artister? Da måtte jeg telle over, og kom frem til at hele 70% av artistene gjennom årene var norske artister. Også til min egen overraskelse. Da visste jeg historien: Vi skulle bruke jubileet til å hylle de norske artistene og den norske musikken. Jeg takket da faktisk nei til en stor internasjonal artist, for å kjøre rent norsk. Nei, jeg kommer aldri til å fortelle hvem det var.

Fra de internasjonale til de nasjonale legendene

For noen vil det kanskje virke noe skuffende at festivalen som har huset store internasjonale stjerner som David Bowie, Bob Dylan, Neil Young, Johnny Cash Eric Clapton, Mark Knopfler og Van Morrison, for å nevne noe, i år altså kun har norske navn på plakaten. Men de norske artistene som kommer er garva folk som veit å levere varene, så stemningen vil det neppe ha noe å si for.


Artikkelen fortsetter under videoen.

De som skal levere disse varene er blant annet singelaktuelle Susanne Sundfør, Raga Rockers, Jaga Jazzist, Klovner i Kamp, Oslo Ess og Lillebjørn Nilsen. For de som er glad i gitar, skal et knippe av Norges fremste gitarister fremføre Jimi Hendrix’ legendariske album Are You Experienced. Og for de som vil ha noe å finne på, kan festivalen blant annet tilby musikkquiz med ringreven og musikkjournalisten Finn Bjelke, en gammel tradisjon de har gjenopptatt.


Tradisjon og minner

Norwegian Wood feirer som tidligere nevnt 25-årsjubileum, og det er ikke lite som har hendt på den tiden. Vi spurte Bjørge om hans kjæreste minne fra festivalen. Han visste ikke om han egentlig var kvalifisert til å svare på spørsmålet, men dristet seg til et svar likevel.

LES OGSÅ: Amerikanske punkrockere til Oslo.


— Nå er det jo sjefen sjøl, Jørgen Roll, som burde fortalt det. Men som publikummer gjennom mange år, er det flere store høydepunkt. Men det største er faktisk også norsk: Dum Dum Boys i pøsende regnvær er fortsatt en av de største konsertene jeg har opplevd. Og siste konserten med Madrugada. En ren maktdemonstrasjon, og i ettertid så utrolig trist å tenke tilbake på.

Vi kan våge å håpe på lignende opplevelser i år. Selv har vi blant annet stor tro på Susanne Sundførs konsert på torsdag, og Hendrix-hyllesten på lørdag. Programmet i år er variert til tross for at spennet av artister holder seg innenfor landegrensene.

LES OGSÅ: 10 konserter du ikke kan gå glipp av på Bergenfest.


Været kan også bli variert. Foreløpig ligger det an til å bli sol på torsdag og lørdag, mens vi på fredag kan belage oss på noe regn. Det kan derfor for langveisfarende lønne seg å pakke med både regnjakka og solbrillene.

God festival!

ANNONCE