Nyhet

Førstereisgutten som spilte seg inn festivalporten

Så mye drømte han om å spille på festival at han i to år satt på gressbakken utenfor og spilte for publikum på vei mot inngangen. Nå slipper Kenneth Norum innenfor – og opp på festivalscenen.

Så mye drømte han om å spille på festival at han i to år satt på gressbakken utenfor og spilte for publikum på vei mot inngangen. Nå slipper Kenneth Norum innenfor – og opp på festivalscenen.

— Når du er ung og begynner å spille gitar, vil vel alle bli rockestjerne, ler 27-åringen – som sier at den store drømmen om å stå på en festivalscene først dukket opp i hodet under Hovefestivalen i 2011.

LES OGSÅ: Den amerikanske duoen skaper ramaskrik i Sverige.


— Da så jeg Brandon Flowers fra The Killers stå på Amfiscenen i kveldssolen. Det var der festivalfrøet ble sådd, fastslår Kenneth Norum – få dager før hans egen går i oppfyllelse.

Det blir en kortreist opplevelse:

Det er på Audunbakken – festivalen kalt «et lite stykke Woodstock i Odalen» og som i år feirer 15-årsjubileum – at Kenneth Norum fredag entrer scenen. Det var i gressbakken der han satt og spilte i håp om å bli hørt og slippe inn. Selv er han fra Skogbygda, en liten Akershus-grend et drøyt kvarters kjøring unna og hittil mest kjent musikalsk for å ha fostret brødrene Amund og Henrik Maarud.


Talent - og vilje

Nå kan Kenneth Norum også føye navnet sitt til, etter debutalbumet Heart On A Sleeve. Ekte hjemmelaget på landet, spilt inn hjemme hos ham selv.

Etter slippet på forsommeren har utgivelsen blant annet har fått americanaekspert Tom Skjeklesæther til å skrive på Popklikk: «Heartlandrock som vekker oppsikt med solide melodier, masse fin spilling og den helt nødvendige på-vei-til-å-ruste-stemmen», mens musikkbloggen The Wilhelmsens kaller det «imponerende vakkert» og «oppriktighet i sin sanne form» og trillet femmer.


— Jeg fikk noen tips av Henrik Maarud. De var allerede norgesberømt da jeg begynte å spille, sier Norum, som øvde på gitaren i to år før han begynte å skrive låter og synge i bandene som var starten.

LES OGSÅ: Lana Del Rey bekrefter utbredt fan-teori.

— Det føltes naturlig å ta bandlederrollen. Jeg hadde aldri sunget før, men trente hjemme på gutterommet. Der har jeg også sittet og jobbet med engelskuttalen; jeg ville at alt skulle være riktig, sier han til NTB og medgir at det var mange i bekjentskapskretsen «som hadde større talent».


— Du må ha en viss mengde talent, men viljestyrken tar deg kanskje lenger. Du må ha ganske mye vilje for å lykkes.

Målet nådd

Som 16-åring var målet satt: Å gi ut egen skive. I mai i år kom Heart On A Sleeve, med et låtknippe på ni egenskrevne sanger som også har funnet veien kloden over til Sydney, der de spilles på en australsk radiostasjon viet americanamusikk.


— Du skal skrive atskillige dårlige låter før det blir noen bra, sier Norum, som parallelt lyttet til både Bruce Springsteen og Iron Maiden som tenåring – samt en mer «guilty pleasure» i form av 80-talls pop og rock i spennet Don Henley til de to første Stage Dolls-skivene.

Artikkelen fortsetter under videoen.


— Der er det ofte letthørte, enkle melodier, og det har jeg tatt med inn i min egen låtskriving. Jeg hører ikke på det, men det er med meg i bagasjen, sammen med det vanlige, som Springsteen og Dylan, samt debutplaten til Counting Crows fra 1993, sier Kenneth Norum, som målrettet satte seg ned og lyttet til det han kaller «helstøpte album» som i tillegg til Counting Crows-skiven også teller Springsteens Born To Run, Fleetwood Macs Rumours og Ryan Adams' Heartbreaker, for å lære.

Selvgjort

— Det er utrolige mange singer/songwritere som kjører ren 60- og 70-tallsstil. Men jeg ville ha med hint av andre ting også, en touch av 80-tall, sier Kenneth Norum, som tekstmessig befatter seg med den evige kjærligheten.


— Det er et umettelig tema. Men det er mye ensomhet i Heart On A Sleeve også. Det var viktig for meg å få frem ensomheten jeg følte da jeg skrev tekstene.

Om han er ensom i dag? Han ler, og sier at han «liker å være alene».

— Jeg er introvert, og liker å pusle med mitt. Det er derfor jeg fremdeles bor i Skogbygda. Jeg liker bygda, at det er stille og rolig rundt meg, samtidig som familien ikke er langt unna.


LES OGSÅ: Raser mot NRK P3s musikkprofil.

Selv om Audunbakken er festivalen der han først tenkte å spille, stod festivaldebuten likevel på Kongsfest i noe større Kongsvinger i juni, på samme scene som The Dogs og Åge Aleksandersen.

— Der var scenen så stor at kablene våre viste seg å være for korte! Men jeg trivdes godt på en så stor scene, sier Kenneth Norum uten blygsel. Nå gleder han seg til kommende helgs jubileumsutgave av Audunbakken, dit også Mikhael Paskalev, Ary og Silver Lining er blant artistkollegene på plakaten.


— En lun og fin festival for folk i alle aldre, der det er lite kommerst og mye hjemmelaget, reklamerer han.

Audunbakkenfestivalen går av stabelen 4. og 5. august i Disenå.

(©NTB)


ANNONCE