Nyhet

11 essensielle låter på den internasjonale kvinnedagen

Vi feirer dagen med 11 viktige og fantastiske låter - fra 1940-tallet og frem til i dag.

I dag er det 8. mars og kvinnedagen! I den anledning, og som seg hør og bør, har vi i GAFFA-redaksjonen laget en liste over det vi mener er de mest essensielle kvinnedag-låtene. 

Det var vanskelig å velge bare 11, så i spillelisten som det er linket til nederst i artikkelen – som inneholder de 11 mest essensielle låtene først – har vi inkludert de nest mest essensielle, låter som ble foreslått men ikke kom inn blant topp 11, men som likevel er relevante og som bør høres hvis du har tid til å høre mer enn 11 låter i dag.

Gratulerer med dagen, og kos dere med låtene!


Billie Holiday - Baby, I Don't Cry Over You

En sang om å være en selvstendig og sterk kvinne i en tid hvor det ikke var noe særlig rom for å være en selvstendig kvinne.


Nancy Sinatra - These Boots Are Made For Walkin'

Nancy Sinatra oser av selvsikkerhet i fremføringen av denne klassikeren skrevet av Lee Hazlewood. En utro partner skal ikke få valse over denne dama, kan du tro.


Aretha Franklin - Respect

Otis Redding skrev originalt låta til å omhandle en mann som ikke brydde seg om hva kona gjorde mot ham, så lenge hun viste han respekt. Aretha skrev om teksten til å omhandle en sterk og egenrådig kvinne som vet at hun har alt mannen hennes kunne ønske seg, og at hun aldri ville gjøre noe galt mot han. Og hva vil hun ha i retur? Jo, R-E-S-P-E-C-T!


Patti Smith - Gloria

Fordi Patti Smith er en badass artist som ikke trenger å være noe sex-symbol for å få den anerkjennelsen hun fortjener.


Chic - Good Times

En av tidenes største hiter med kvinnelig vokal. I tillegg representerer Chic en sjanger som er en av de få hvor kvinner og menn er mest likestilte som artister.


Björk – Army Of Me

Ingen kvinnedag-liste uten Björk! Denne låten var en av singlene på 1995-albumet Post, Björks tredje album, og den var den første av hennes låter som kom inn på topp 10 på den britiske singel-hitlisten.


Madonna - What It Feels Like For A Girl

Madonna er en av verdens største og mestselgende popartister. What It Feels Like For A Girl er fra 2001-albumet Music og tar et oppgjør med samfunnets dobbeltmoral overfor kvinner. Låten åpner med en spoken word-sample av Charlotte Gainsbourg fra filmen 'The Cement Garden', som forsterker budskapet i låten.


India.Arie - Video

India.Arie er den standhaftige soulkvinnen fra Colorado som blant annet har vunnet 4 Grammy-priser. Med låta Video fra 2002 synger hun pretensiøst om å digge seg selv, om å gjøre det som føles bra, og ikke måtte leve opp til den forvrengte kvinne-illusjonen som forventes av samfunnet.


Taylor Swift - Shake It Off

En av nyere tids største kvinnelige artister, Taylor Swift (bildet), markerte med 1989 hennes overgang fra country til pop med store, radiovennlige hitlåter og et renspikket popalbum. Shake It Off er den største hiten fra dette albumet. Den tar et oppgjør med de som vil henne og andre vondt, de såkalte "haters", og den må vel være en av 2014-årets største hits, om ikke den aller største?


Susanne Sundfør – Fade Away

Susanne Sundfør trakk seg for noen år siden fra Spellemann-nominasjonen i kategorien 'Årets kvinnelige artist' fordi hun var kritisk til at kvinnelige og mannlige artister ble vurdert hver for seg. Fra og med 2012 ble Spellemannprisen kjønnsnøytral. Fade Away er er en av de sterkeste låtene på albumet hun ga ut i fjor, som også var et av fjorårets aller beste album.

I dag ble et også kjent at hun er den mest populære norske kvinnelige artisten på Spotify.

Anohni - 4 Degrees


Anohni er tidligere kjent som Antony Hegarty, og mest kjent som frontmann i bandet Antony And The Johnsons. Hun er den andre transpersonen som noen gang er nominert til en Oscar. Sist gang var i 1974, da Angela Morley var nominert for beste musikk og beste originale sang. Anohni var nominert for låten Manta Ray fra dokumentaren 'Racing Extinction', men hun valgte å boikotte utdelingen fordi hun ikke hadde blitt spurt om å opptre. Hun kritiserer både USA og Oscar-utdelingen for kun å tenke på kommersiell suksess og penger og profitt.


Låten 4 Degrees er første smakebit på det kommende albumet Hopelessness.

Her kan du lytte til de 11 essensielle + andre låter som kom med i diskusjonen her i redaksjonen:

ANNONCE