Nyhet

Tidenes mest ikoniske låt er kåret

Diskusjonen er avklart en gang for alle, og verken U2, Michael Jackson eller Oasis nådde helt til topps.

Forskere ved Goldsmiths University i London har ved hjelp av analytisk programmering og sammendrag av syv "all time best"-kåringer i forskjellige magasiner fastslått at NivanaSmells Like Teen Spirit er den mest ikoniske låten gjennom tidene.

Etter å ha sammenlignet blant annet lyrisk innhold og variasjoner innenfor akkorder, klang, "beats per minute" og akustikk kunne de slå fast at låtene som havnet på toppen hadde en ting til felles:

— De fleste av dem bruker lyd på en svært variert og dynamtisk måte. Det gjør lyden spennende og at de holder på lytterens oppmerksomhet. Måten lydene i låtene er kombinert på er svært unike i hvert tilfelle, sier dr. Mick Grierson fra forskningsteamet til avisen The Daily Mail.

Han legger til at det ikke finnes en klar formel på hvordan man kan lage en hit, annet enn å gjøre den så annerledes og spennende som mulig. Ikke noe nytt under solen der altså.

Det er verdt å merke seg at Grierson har foretatt sin forskning på oppdrag fra bilprodusenten Fiat, med tanke på å finne den mest ikoniske låta å promotere den nye modellen Fiat 500 med. Singer/songwriter Ella Eyre skal i den anledning tolke Smells Like Teen Spirit i ny drakt for Fiats kommende reklamekampanjer, skriver Spin.

Mye tyder på at også Nirvana-frontmann Kurt Cobain (bildet) hadde sansen for popmusikk. Tidligere i år delte 'Montage Of Heck'-regissøren Brett Morgen flere uutgitte låter av vokalisten, deriblant The Beatles-coveret And I Love Her.

Mens Nevermind-låten gikk helt til topps, havnet også disse på topp fem:

1. Nirvana - Smells Like Teen Spirit
2. John Lennon - Imagine
3. U2 - One
4. Michael Jackson - Billie Jean
5. Queen - Bohemian Rhapsody

Andre låter på listen er Guns N´Roses-hiten Sweet Child O`Mine, kranglefantene i Oasis' Live forever, Radioheads gjennombruddslåt Creep, og My Genereation av The Who.

Få et gjensyn med den minst like ikoniske musikkvideoen til Smells Like Teen Spirit her:

ANNONCE