Nyhet

Musikk, kvinnekamp og kunstnerisk frihet

På torsdag arrangerer Oslo World Music Festival seminaret 'Djevelske damer - kvinner i musikk'. Les hvorfor du bør få det med deg her.

Fra og med tirsdag 27. oktober til søndag 1. november arrangeres Oslo World Music Festival. Her er det duket for en rekke konserter og seminarer. På årets program står blant annet seminaret 'Djevelske damer – kvinner i musikken'.

Her vil en rekke kvinner fra musikkindustrien verden over diskutere sammenhengen mellom musikk, kvinnekamp og kunstnerisk frihet.

Blant de som sitter rundt bordet er grunnleggeren av Riposte - Danielle Pender, markedsansvarlig og medbooker ved Øyafestivalen Birgitte Mandelid, aktivist og artist Miss Bolivia fra Argentina og BBC-kringkasteren og musikkutøveren Rita Ray (bildet).

Dette er ikke første gangen Rita Ray stiller opp til debatt om kvinner i musikkindrustrien. Hun mener at slike arrangementer er svært viktige.

— Det er veldig mange grunner for hvorfor dette temaet er viktig å diskutere. En personlig observasjon er at kvinner pleier å ta vare på andre før de tar vare på seg selv. De driver gjerne på med mye forskjellig samtidig, og dermed hjelper det å ha anledninger til å fokusere kun på kvinner innad industrien - til å evaluere, oppmuntre, møte andre og ikke minst kanskje utvikle noen ideer, forteller hun til GAFFA.

Hun påstår at til tross for at det finnes kvinner i alle ledd av musikkindustrien, er det noen områder hvor kvinner ikke er like representert som andre. Hun trekker eksempelvis frem de tekniske områdene innen bransjen som et sted hvor kvinner er mindre representert. Ray mener at det kan være flere grunner til dette.

— Jeg tror at vårt største problem kan være mangel på selvtillit eller mangel på aktiv støtte – vi tror ikke alltid nok på oss selv og våre evner og potensial. Å møtes på disse seminarene er en måte for kvinner å prate om det vi opplever. 

Hun er sikker på at kunstnerisk frihet gjennom musikk kan styrke kvinner og fremme kvinners rettigheter i det globale samfunnet.

— Jeg tror at musikk kan sprenge grenser. Spesielt når kvinner og jenter ser andre kvinner, spesielt de som ligner på dem selv, frigjort, fremførende og artikulerende. Det eksemplifiserer en annen realitet – andre muligheter.

Har du lyst til å høre mer om kvinner i musikk, kan du få med deg seminaret 'Djevelske damer – kvinner i musikken' som arrangeres ved Nobels Fredssenter torsdag 29. oktober kl. 18. Seminaret er gratis, men ettersom det er et begrenset antall plasser oppfordres det til å melde seg på via [email protected].

ANNONCE