Nyhet

Pete Townshend fyller 70 år

Mannen som ville dø før han ble gammel feirer rund dag i dag.

I dag fyller The Who-gitarist og låtskriver Pete Townshend (bildet) 70 år. Han vokste opp øst i London og hadde en barndom preget av alkoholiserte foreldre og en grenseoverskridende mormor, som ikke tillot ham noe privatliv. Dette skapte en ung og sint mann som i 1964 gikk sammen med sanger Roger Daltrey og bassist John Entwistle og skapte rockehistorie da de dannet The Who.

Townshends sinne ble kanalisert gjennom musikken og i 1965, etter å ha rekruttert trommeslager Keith Moon, var de klare med debutplaten My Generation.

De følgende åtte år ga de ut en strøm av innflytelsesrike album som A Quick One, The Who Sell Out, den sammenhengende fortellingen og såkalte rockeoperaen Tommy, live-albumet Live At Leeds, Who's Next og ennå en rockopera, Quadrophenia. De senere utgivelsene bærer dog mest preg av bandets stoffmisbruk, som i 1978 skulle koste Keith Moon livet, og som også innhentet bassist John Entwistle så sent som i 2002.

Med punkens død på begynnelsen av 80-tallet følte Townshend selv at bandet hadde utspilt dets rolle, og at han ikke lenger var en visjonær. The Who sang på siste vers og i 1982 ga de ut It's Hard, deres siste album på mange år. Bandet ble dermed oppløst, og Townshend begynte å jobbe i et forlag der han ble frem til 1989. Underveis hadde bandet flere gjenforeninger. I 1985 opptrådte de under Live Aid på Wembley Stadion i London, og tre år senere spilte de igjen under Brit Awards i Royal Albert Hall.

De har siden funnet sammen igjen, og til tross for at Entwistle døde av en overdose kokain i 2002 har Townshend og Daltrey holdt liv i The Who. I 2006 slapp de deres foreløpig siste album Endless Wire. Året etter gjorde de sin siste konsert i Norge under Quartfestivalen. Men i og med at det planlegges flere konsertdatoer på deres pågående "The Who Hits 50!"-turné er det ikke umulig at bandet kan oppleves på scenen her til lands en siste gang.

Pete Townshend har ellers gitt ut syv soloalbum i perioden 1972-1993, og i 2012 ga han også ut selvbiografien "Who I Am". Den kan anbefales!

Hør The Who med Pictures Of Lily her:

ANNONCE