Nyhet

Gir ut album innspilt i verdensrommet

Pensjonert astronaut fortsetter musikkarrieren.

Den kanadiske astronauten Chris Hadfield (bildet) gikk viralt på nettet i mai 2013 da han lastet opp en akustisk coverversjon av David Bowies Space Oddity til sin YouTube-konto. Låten var spilt inn i verdensrommet, og GAFFA gjorde et eksklusivt intervju med astronauten gjennom hans sønn Evan i forbindelse med videoslippet:

— Problemet med denne Bowie-låta er jo at astoronauten dør til slutt. Eller, hvis du skal tro det som har blitt sagt i senere år, dreide det seg egentlig bare om en junkie som lever ut sine fantasier, da. [...] Uansett, dette måtte omskrives litt. I denne nye versjonen er det blitt slik at astronauten ikke prøver å forsone seg med det faktum at han skal dø, men isteden det faktum at eventyret er over, og den sørgelige vissheten om at han skal tilbake til jorda, og mest sannsynlig aldri får reist tilbake ut i verdensrommet. [...] Det ble en mer realistisk utgave av hvordan det oppleves for en ekte astronaut som Chris. Bowie signerte umiddelbart under Chris' nye tekst, og den var klar til å tas opp, fortalte Evan Hadfield den gang.

Du kan lese hele intervjuet her.


Senere samme år gikk Chris Hadfield av med pensjon, men innen den tid hadde han rukket å spille inn en rekke låter om bord på ISS som nå blir et helt album:

"Den sinneroen og nåde som jeg følte mens jeg kretset rundt jorden, vektløs ved vinduet, ga meg et helt nytt sted å skrive og fremføre musikk", skriver Hadfield i en pressemelding og tilføyer: "Jeg er glad for å kunne dele disse ferdige låtene som en ny måte å fortelle om historier om den tidlige utforskningen av rommet".

Alle låtene er innspilt i verdensrommet mens Hadfield har gått i bane rundt jorden. De eneste midler han har brukt er gitar og datamaskin. Siden er opptakene sendt videre til produsent Robbie Lackritz, som har lagt på flere instrumenter innspilt av blant andre Barenaked Ladies, Buck 65 og Ron Sexsmith.


Hadfields cover av Space Oddity skal være den første musikkvideoen innspilt i rommet noensinne, og inntil videre er den sett over 25 million ganger på YouTube. David Bowie har dessuten selv sagt at Chris Hadfields cover er den meste gripende versjonen han har hørt.

Albumet gis ut senere i år.

Se eller gjense Hadfields cover av Space Oddity her:

ANNONCE