Nyhet

Norsk produsent saksøkt for oppfordring til vold

- Det er mer sannsynlig at man blir voldelig av å undertrykke følelsene sine, enn å uttrykke dem.

Den norskproduserte videoen for sørafrikanske DOOKOOMs sinte singel Larney Jou Poes sørger i disse dager for voldsom kontrovers på sydspissen av det afrikanske kontinent (se videoen i bunnen av denne saken). Kaoset har nå eskalert ytterligere, og både norske Lars Kristian Øverland og bandet har blitt saksøkt.

DOOKOOM er en hip-hop-gruppe ledet an av Cape Town-rapperen Isaac Mutant. De slo igjennom i stor stil i fjor, med sin selvtitluerte EP og ikke minst singelen Kak Stirvy, en låt som for det meste handler om størrelsen på Mutants penis. 

Teksten på denne hevet ikke så mange øyebryn, for kontroversen rundt gruppen startet først nå med Larney Jou Poes, en låt inspirert av gårdsstreikene i Western Cape i 2012. I disse streikene forlangte sinte sorte gårdsarbeidere at deres dagslønn skulle bli doblet fra 69,39 rand (rundt 41 kroner) til 150 rand (rundt 90 kroner), et krav som hvite gårdseiere ikke var særlig imøtekommende for.


I videoen ser man Mutant og co. kjøre gjennom landlige omgivelser i en traktor mens de egger opp til kamp, og i slutten av kampsangen setter de fyr på en hvit gårdseiers jorde. Innholdet i låten og videoen har ført til at Lars Kristian Øverlands produksjonsselskap og bandet har blitt saksøkt av organisasjonen Afriforum.

– Afriforum er en organisasjon som kjemper mot diskriminering av hvite mennesker i Sør-Afrika. De krever at videoen trekkes fordi den oppfordrer til vold, forklarer Øverland til GAFFA.

Afriforum mener også at videoen og sangen må regnes som hate speech, noe de har lagt inn klage om til South African Human Rights Commission.


– Det mener selvsagt ikke vi (eller bandet). Vi mener derimot at den retter søkelyset mot elendige leve- og arbeidsvilkår hos (fargede) gårdsarbeidere. 

Øverland synes musikkvideoen har lykkes godt i å skape diskusjon.

– Musikk og video er kunst, og målet er å få folk til å prate. I Sør-Afrika overlapper fortsatt økonomi med rase, og denne problematikken settes det lokk på – den hvite middelklassen og eliten ønsker ikke å snakke om det. Akkurat den nerven ønsket vi å trykke på, for å få frem en reaksjon. Og det har vi virkelig fått til. Akkurat det er det kunst skal gjøre!


Regissør Dane Dodds forsvarer videoen på følgende måte til BizCommunity:

- Jeg tror det er mye mer sannsynlig at man blir voldelig av å undertrykke følelsene sine, enn at man blir det av å uttrykke dem via kunst. 

Afriforum består for det meste av hvite medlemmer, og har som selvutnevnt mål å beskytte rettighetene til den hvite afrikaner-minoriteten i Sør-Afrika. Dette er ikke første gang de gjør noe slikt: I 2011 saksøkte de også Julius Malema, den tidligere lederen av ungdomsfløyen til partiet African National Congress, for å synge en sang som de mente inneholdt hate speech rettet mot hvite mennesker. Malemas parti var ikke bare regjeringsparti på dette tidspunktet, de var også en av de lendende aktørene under kampen mot apartheid, og sangen ble opprinnelig skrevet for denne bevegelsen. 


Dommeren valgte i denne saken å dømme at noen av ordene i sangen virkelig kan anses som hate speech, og det ble gitt ordre om at disse ordene av sangen ikke skulle brukes hverken i offentlighet eller privat sammenhengDet blir spennende å følge den pågående kontroversen videre, og se hva dommeren kommer frem til i den fremtidige rettsaken der Øverland, Mutant og resten av DOOKOOM skal forsvare seg.

Uansett hva utfallet blir, hjelper nok egentlig Afriforum og deres saksmål først og fremst Øverland å nå sitt mål: Å skape oppmerksomhet og diskusjon rundt et viktig sosialt tema.

Se videoen selv og gjør opp din egen mening om kontroversen:

ANNONCE