Nyhet

Spotify forsvarer seg mot kritikken

I kjølevannet av at Taylor Swift trakk "1989" fra strømningstjenesten, tar Spotify-gründeren Daniel Ek til orde.

Spotify har blitt kritisert for mye, blant annet for å ikke betale artistene sine og for å ødelegge for salget av plater.

Dette har Spotify-gründer Daniel Ek sett seg lei av, og har publisert et blogginnlegg for å forsvare bedriftens distribusjonssystem. Dette kommer i kjølevannet av at Taylor Swift tok avstand fra strømningstjenesten.

Taylor Swift har helt rett: musikk er kunst, kunst har verdi og kunstneren fortjener å bli betalt for det. Hele grunnen for vår eksistens er for å hjelpe fans finne musikk og å hjelpe artister med å kontakte fansen gjennom en plattform som beskytter dem fra piratkopiering og som betaler dem for det fantastiske arbeidet deres, skriver Daniel Ek.

Han presiserer at i motsetning til piratkopiering, betaler Spotify – og det godt. Skal man tro Daniel Ek, har de betalt over to milliarder dollar til artistene som har lagt ut musikken sin via tjenesten.

Han er ikke enig med kritikken som har blitt reist mot Spotify, og han forsøker dermed å eliminere de tre største mytene som henger over strømmeplattformen:

1. Spotify leverer gratis musikk for fansen og tjener ikke penger til artistene.

– I dag har vi mer enn 50 millioner aktive brukere, hvorav 12,5 millioner er betalere som hver og en bruker 120 dollar på tjenesten hvert år. Hovedandelen av disse er under 27 år, nemlig fansen som vokste opp med piratkopiering og som aldri forventet å betale for musikk. Men nøkkelen ligger i at over 80 % av betalerene begynte som gratisbrukere. Teorien vår er enkel, tilby en fantastisk gratisversjon som er støttet av annonsefinansiering, og bruke det som et startpunk for å få fans inn gjennom døra. Og ulikt andre gratistjenester – fra piratkopiering til Youtube til SoundCloud – betaler vi artistene og rettighetsinnhaverene hver gang en låt blir spilt via vår gratistjeneste.

2. Spotify betaler artistene, men de betaler alt for lite.

– Hvis en låt blir spilt 500 tusen ganger på Spotify, tilsvarer det at den blir spilt av kun en gang på en amerikansk radiokanal med et moderat lyttertall på 500 tusen mennesker. Hvilket ville betalt artisten… ingenting. Men den tilsvarende avspillingen på Spotify ville betalt mellom tre og fire tusen dollar.

3. Spotify ødelegger for salget av musikk.

– Mennesker ser at nedlastningstallene synker og at strømningstallene øker, så de antar at den sistnevnte fører til det førstnevnte. Bortsett fra at denne myten faller fra hverandre når man innser at nedlastningstallene synker like fort steder der Spotify ikke er tilgjengelig.

Kort oppsummert skriver Daniel Ek at kritikken mot Spotify er unødvendig. Men så langt er det få artister som har skrytt av hvor mye de har tjent på å legge ut musikken sin. Senest i går trakk country-stjernen Jason Aldean den nye platen sin fra tjenesten. Om dette blir en ny trend blant større artister, kan det se mørkt ut for Spotify.

ANNONCE